Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMPLETNE INFORMACIJE I SAVETI O NEOPHODNIM STANDARDIMA ZA PROIZVODE, PROCESE I SISTEME POSLOVANJA OD 1. JANUARA U REGIONALNIM CENTRIMA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Privrednici će moći da dobiju informacije o tehničkim standardima, liste standarda za određeni proizvod, procedurama dobijanja određenog znaka i standarda, kojim institucijama treba da se obrate, sa kojim laboratorijama da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu


Privrednici će od 1. januara u regionalnim centrima Privredne komore Srbije - Novom Sadu, Subotici, Zaječaru, Valjevu, Nišu i Kragujevcu - moći da dobiju kompletne informacije i savete o neophodnim standardima za proizvode, procese i sisteme poslovanja na domaćem i stranom tržištu. Portal PKS "CE znak" ocenjen je kao koristan alat za čitav region.

Info-centri u kojima će obučeni pojedinci privrednicima pružati konsultantske usluge o standardima, formirani su u regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Ministarstvom privrede, uz podršku GIZ-a. Privrednici će moći ne samo da pretražuju nego i da čitaju i pregledaju kompletne verzije srpskih važećih standarda. Praksa je pokazala da za preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća, prilikom izvoza ili dogovaranja novog posla, pitanja "da li ste primenili određeni standard", ili "da li ste označili proizvode znakom usaglašenosti", predstavljaju istinsku barijeru.

Odgovor na ovakve nedoumice, kao i kompletne informacije o standardima za poslovanje dostupne u info-centrima u šest gradova u Srbiji, olakšaće poslovanje privrednicima koji su do sada tekstove standarda mogli da preuzmu i dobiju isključivo u Institutu za standardizaciju u Beogradu.

“Važno je istaći i Portal Privredne komore Srbije o CE znaku, tehničkim propisima o usaglašenosti i svim drugim propisima, važnim za određeni proizvod", kaže Dušan Stokić, rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS.

Na jednom mestu, u dva-tri klika, na sajtu PKS, privrednik dobija informaciju o tehničkim standardima, kao i liste standarda za određeni proizvod, koje su procedure dobijanja određenog znaka i standarda, kojim institucijama treba da se obrati, sa kojim laboratorijama da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu.

Korisnik čekiranjem određenog upitnika u vrlo kratkom roku, za desetak minuta, može da proveri i dobije procenu koji se tehnički propisi i standardi odnose na njegov proizvod. Ovo je ušteda vremena i novca, jer portal objedinjuje sve potrebne informacije za pripremu dokumentacije i pribavljanje isprava o usaglašenosti.

Privredna komora Srbije nedavno je dobila i priznanje u okviru Međunarodnog projekta QI (Quality Infrastructure in the Western Balkans 2016-2018) za portal CE znak, koji je ocenjen kao koristan alat i primer dobre prakse za čitav region Zapadnog Balkana i značajna pomoć i podrška za poslovanje MSP sektora.

Na sajtu projekta postavljen je link ka PKS Portalu "CE znak". Predstavnici organizacija i institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije, Crne Gore i Srbije upućuju se na "Bazu znanja" i onlajn aplikaciju PKS o CE znaku, kao besplatan, koristan alat za proizvođače i izvoznike na tržište EU, koji može da posluži kao model informisanja o tehničkim propisima za sve u regionu, objasnio je Dušan Stokić.

Na portalu "CE znak", u okviru besplatne usluge PKS "Baza znanja", korisnik može da pronađe tekstove i dokumente svake od 24 direktive novog pristupa, tekstove odgovarajućih srpskih pravilnika, spiskove pratećih harmonizovanih standarda, postupke ocenjivanja usaglašenosti za sve grupe proizvoda, kao i kontakte nadležnih institucija, vodiče i sve ostale važne informacije, rekao je Stokić.

Posebna vrednost "Baze znanja" je što sadrži sve potrebne informacije, dokumente, podatke i instrukcije o uslovima i postupcima za dolazak do CE znaka i Srpskog znaka usaglašenosti, radi izvoza i plasmana proizvoda na domaće tržište.

Na istom portalu dostupna je i onlajn apllikacija za CE znak i Srpski znak usaglašenosti koja služi da se brzom i jednostavnom proverom proceni da li određeni proizvod podleže CE označavanju ili označavanju Srpskim znakom usaglašenosti.

Korišćenjem ove aplikacije privrednici mogu značajno uštedeti vreme i novac za pripremu dokumentacije, pribavljanje potrebnih isprava o usaglašenosti, pretragu podataka i informacija o nadležnim institucijama i telima za ocenjivanje usaglašenosti, pronalaženje odgovarajućeg tehničkog propisa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 26.12.2018.
Naslov: Redakcija