Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO PRAVOBRANILAŠTVO: U toku 300.000 predmeta u kojima je Srbija tuženi ili tužilac


Oko 300.000 predmeta u kojima je Srbija tuženi ili tužilac trenutno je u toku u celoj državi, rečeno je u Državnom pravobranilaštvu.

Statistika pokazuje da je ovo za oko 50.000 predmeta više nego pre tri godine. Procene su da je u oko 90 odsto slučajeva Srbija tužena, a da je u samo 10 odsto ona tužilac ili izvršni poverilac.

I u Pravobranilaštvu konstatuju da se od 2014.godine naovamo beleži znatan priliv predmeta u kojima ono istupa kao zakonski zastupnik ne samo ministarstava, organa uprave u sastavu ministarstava i posebnih organizacija, već i svih javnih ustanova čiji je osnivač Republika i čije se finansiranje obezbeđuje iz republičkog budžeta.

Sporovi protiv države vode se iz najrazličitijih razloga - od nezakonitog rada državnih organa, preko neosnovanog pritvora ili nezakonite osude, do neobezbeđivanja protivgradne zaštite i tužbi za utvrđivanje prava svojine na građevinskom zemljištu. Građani traže i naknadu štete zbog povreda na radu, zbog policijske torture ili oduzetih vozila, oružja i drugih predmeta u vezi sa krivičnim postupcima.

Tužbe protiv države podnose i oni kojima Ustavni sud usvoji ustavne žalbe zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku ili za povrede prava ličnosti i dostojanstva.

Tek svaki dvadeseti zahtev za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora završi se sporazumom o poravnanju sa Ministarstvom pravde, dok ostali nezadovoljnici tuže državu. Od 1. januara do 11. decembra 2017. podneto je 700 zahteva za naknadu nematerijalne štete zbog neosnovane osude i neosnovanog lišenja slobode.

Komisija je odlučivala o 306 podnetih zahteva. Na osnovu postignutog sporazuma isplaćeno je više od 18 miliona dinara, ali se deo isplata odnosi i na ranije postignute dogovore.

Izvor: Vebsajt 021, 26.12.2017.
Naslov: Redakcija