Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Zakonom je predviđena kazna za stanodavce koji ne prijavljuju podstanare od 5000 do 150 000 dinara. Kazne su predviđene i za stanare koji ne učestvuju u troškovima održavanja zajedničkog dela zgrade, remete prolaz, sprečavaju obavljanje neophodnih popravki i održavanja zgrade ili sprečavaju komunalnu policiju da obavlja svoj posao


Izbegavanjem plaćanja poreza na prihode od nepokretnosti, u državnoj kasi napravljen je manjak od najmanje 50 miliona evra.

Novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), država je odlučila da se obračuna sa stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare, a predviđene kazne iznose od 5000 do 150 000 dinara.

- Podstanarima je u interesu da zaključe ugovor, ali stanodavci to izbegavaju kako ne bi imali pisani dokaz koji bi bio upotrebljiv pred poreskim organima. Ni ovaj novi Zakon ne predviđa sklapanje ugovora u pisanoj formi, nego to uređuje Zakon o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja), koji kaže da je vlasnik izdatog stana dužan da prijavi podstanara upravniku zgrade- kaže Mirko Mirković, pravni zastupnik Udruženja podstanara Srbije.

Kazne su predviđene za stanare koji ne učestvuju u troškovima održavanja zajedničkog dela zgrade, remete prolaz, sprečavaju obavljanje neophodnih popravki i održavanja zgrade ili sprečavaju komunalnu policiju da obavlja svoj posao.

Osim novčanih kazni, mnoge zabrinjava obaveza biranja upravnika, a koji su obavezni za svaku zgradu sa više od pet stanova:

-Ljudi su uplašeni, jer misle da će im neko silom ulaziti u stanove. Na njima je da li će upravnika izabrati sami ili će im biti dodeljen od strane lokalne samouprave. Troškovi su oko 300 dinara po stanu, a što se održavanja tiče, retko ko je ranije izdvajao novac za to iako je bilo obavezno. Ukoliko budu poštovali Zakon, neće ih koštati ništa više nego inače - izjavio je Dejan Turkalj, jedan od profesionalnih upravitelja.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 24.12.2016.