Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRGOVINI: Akcijska prodaja može trajati najduže 31 dan


U toku su sniženja koja se vezuju za “crni petak” i bilo bi dobro na vreme se informisati o svojim pravima. Najčešća prodaja sa sniženom cenom sa kojim se u svakodnevnoj kupovini susrećemo je akcijska prodaja. To je prodaja robe i usluga po ceni koja je niža od prethodne cene i ne bi trebalo da traje duže od 31 dan. Trgovac i pružalac usluge koji organizuju akcijsku prodaju sa rokom važenja do tri dana ne moraju da istaknu sniženu i prethodnu cenu, već jasno određenje procenta sniženja. Trgovac je dužan da se pridržava istaknute cene i uslova prodaje.

Ukoliko je oglašena cena na osnovu koje ste se odlučili za kupovinu istaknuta uz robu koju kupujete, ona mora i prilikom izdavanja računa biti obračunata. Česta je situacija da akcijska cena koja se nalazi uz artikal na kasi bude zanemarena i da se potrošaču obračuna viša cena, to jest ona na koju je oglašen popust. Naglašavamo da u tim situacijama imate pravo da zahtevate cenu koja je uz robu istaknuta i da insistirate da vam prodavac pod tim uslovima robu i proda. Suprotno postupanje, to jest odbijanje trgovca da postupi po vašem zahtevu predstavlja zakonom sankcionisan prekršaj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 22.11.2023.