Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DAVANJU GARANCIJE ZA KREDIT SRBIJAGASA ZA TURSKI TOK: Predlog zakona povučen iz procedure


Vlada Republike Srbije povukla je Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banke Poštanske štedionice a.d. Beograd, OTP banke Srbija a.d. Beograd i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad, po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Republike Srbije od granice sa Republikom Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Republikom Srbijom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South stream Serbia AG, Zug, u ukupnom iznosu od 70 miliona evra, koji je trebalo da bude na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srbije.

Kako je predloženo, državne garancije bi bile date za pozajmicu Srbijagasa od tri banke za izgradnju gasovoda, od granice sa Bugarskom do Mađarske i granica sa drugim susednim zemljama.

Kredit bi bio uzet od Vojvođanske banke, OTP banke i Poštanska štedionica, u dinarskoj protivvrednosti sa deviznom klauzulom, na šest godina, uključujući period počeka od dve godine, a kamatna stopa iznosi od 1,70 do 1,75 odsto godišnje plus tromesečni EURIBOR.

Taj novac bi bio upotrebljen kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream AG, registrovanog u Švajcarskoj.

Izvor: Vebsajt N1, 24.11.2020.
Naslov: Redakcija