Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM DUGU: Predviđa se mogućnost da u budućnosti strana pravna lica koja obavljaju poslove kliringa i saldiranja mogu obavljati ove usluge i za domaće hartije od vrednosti, odnosno državne obveznice


Vlada Republike Srbije je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu.

Izmenama Zakona o javnom dugu ("Sl. glasnik RS", br. 61/2005, 107/2009, 78/2011, 68/2015 i 95/2018 - dalje: Zakon) predviđa se mogućnost da u budućnosti strana pravna lica koja obavljaju poslove kliringa i saldiranja mogu obavljati ove usluge i za domaće hartije od vrednosti, odnosno državne obveznice pod uslovima koje će urediti Zakon o tržištu kapitala.

To će dovesti do veće dostupnosti hartija od vrednosti denominovanih u dinarima stranim investitorima, približavanja standardima Evropske unije, smanjenja troškova finansiranja i bolje diversifikacije investitora u domaće hartije od vrednosti.

Izmene Zakona predvidele su i preciznije i bliže uslove zaduživanja lokalnih samouprava, koji će dovesti do bolje kontrole zaduživanja jedinica lokalnih samouprava.

Predviđena rešenja, takođe, imaju za cilj da otklone uočene nedostatke terminološke prirode i da, na taj način, omoguće efikasniju primenu i preciznije tumačenje važećeg Zakona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 21.11.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija