Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE: Predviđeno je da ovaj popis bude poslednji koji se sprovodi na tradicionalan način - neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih lica, domaćinstava i stanova


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji predstavlja najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne države.

Predviđeno je da ovaj popis bude poslednji koji se sprovodi na tradicionalan način - neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih lica, domaćinstava i stanova, jer je realno očekivati da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za sprovođenje popisa na bazi registara.

Popisom će biti utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji i njihov raspored po upravnim okruzima, gradovima, opštinama i naseljenim mestima.

Obezbediće se pouzdani podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja.

Naredni popis planiran je za 2021. godinu, u skladu sa već ustaljenom desetogodišnjom praksom, kao i sa našim međunarodnim obavezama.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.11.2019.
Naslov: Redakcija