Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA ZABRANU RADA NEDELJOM U TRGOVINSKIM LANCIMA: Da bi se po­lo­žaj za­po­sle­nih u tr­go­vi­ni po­bolj­šao po­treb­ne su iz­me­ne za­ko­na o ra­du i o tr­go­vi­ni


U Srbiji trgovci rade i subotom i nedeljom i državnim praznicima. Ne postoji nikakav kolektivni ugovor koji bi mogao da ih zaštiti, a iza kojeg stoje predstavnici sindikata trgovine, privredne komore i udruženja poslodavaca, kao što je to, recimo, slučaj u Sloveniji. U toj evropskoj zemlji kolektivnim ugovorom, koji je lane potpisan, prava trgovaca biće zaštićena u naredne četiri godine, a zarade tih radnika kreću se i do 900 evra. U našoj zemlji trenutno je angažovano oko 200.000 trgovaca, koji u proseku mesečno zarade oko 30.000 dinara, čime se kandiduju da i u 2020. godini njihova plata ponovo bude izjednačena sa minimalcem. U Sloveniji je trgovcima regulisan i rad nedeljom, tako da mogu da rade najviše 20 nedelja godišnje, ali ne više od dve u istom mesecu. Tamošnji radnik ima pravo na dodatak za rad nedeljom, poslodavci moraju da najave i kad će raditi, u kojim smenama, i to sedam dana ranije, a o premeštanju iz, na primer, jutarnje smene u popodnevnu radnik će morati da bude obavešten najmanje 24 sata unapred. Kada će i da li će uopšte ovakav tretman doživeti i radnici zaposleni u trgovinama širom Srbije zasad nije poznato, jer se nadležni na tu temu i dalje ne izjašnjavaju. Iako je Savez samostalnih sindikata trgovine Srbije još pre tri godine pokrenuo inicijativu da se u ovoj branši smanji broj radnih nedelja u mesecu, čak i obustavi rad nedeljom u trgovini, od svega toga na kraju nije bilo ništa.

Ako bi se usvojila inicijativa da se zabrani rad nedeljom, to bi uticalo na pad prometa, profita, zarade…

- Ministarstvo za rad nas je uputilo na lokalne samouprave, koje su, kako su nam tada kazali, nadležne za kreiranje radnog vremena. U Ministarstvu trgovine pozvali su se na Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019), koji ističe da su poslodavci slobodni da sami određuju radno vreme. Od Socijalno-ekonomskog saveta nikada nismo ni dobili odgovor - otkriva Radoslav Topalović, predsednik Saveza samostalnih sindikata trgovine Srbije, podsećajući da je sadašnja plata trgovaca najmanje za trećinu niža od prosečne zarade na nivou republike. Sindikati zato smatraju da bi minimalna cena rada u trgovini trebalo što pre da se izjednači bar sa minimalnom potrošačkom korpom, dodaje Topalović i podseća da bi samo promena statusa oko 200.000 radnika u trgovini nabolje značila poboljšanje uslova njihovog rada. Ipak, poslodavci se i dalje čvrsto drže stava da trgovine ne treba zatvarati nedeljom, kao i da je nužno da rade vikendom, a kao moguće negativne posledice takve odluke navode pad prometa i profita, smanjenje zarada, otpuštanje radnika u sektoru maloprodaje, nezadovoljstvo potrošača…

- Pokažite mi samo jednog radnika u trgovini koji prima platu veću od minimalca. Ne znam samo koliko bi im tačno u tom slučaju poslodavac skinuo od zarade, ukoliko bi se u Srbiji zabranio rad nedeljom - pita se Zoran Mihajlović, sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, podsećajući da upravo zaposleni u trgovini rade prekovremeno i znatno više nego što je to propisano Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), a taj rad im nije ni odgovarajuće plaćen. Zbog toga će nastaviti dalje da pritiskaju nadležne službe, jer su uvereni da ni potrošači, ni građani neće ništa izgubiti uvođenjem zabrane rada nedeljom. - Kupac koji je rešen da pazari neki proizvod, kupiće ga ili dan ranije ili dan kasnije. Zato, prigovori poslodavaca da bi zabrana rada nedeljom, kada je poseta najveća, uzrokovala pad profita u trgovinama, ipak nije utemeljena - uverava Topalović, podsećajući da zaposlenima u trgovini za posao koji obavljaju drugog dana vikenda nije obezbeđena naknada za rad.

I u Udruženim sindikatima Srbije "Sloga" zalažu se za zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom zbog sve lošijeg položaja radnika i zloupotrebe rada nedeljom, koja je postala pravilo. Smatraju da bi država trebalo da zakonom propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne, pa bi slobodno vreme trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice. Ističu i da treba poštovati investitore koji su uložili novac u poslovanje, ali i radnike, koji su u većini i koji imaju pravo na odmor vikendom u krugu porodice.

Da bi se položaj zaposlenih u trgovini poboljšao i bolje uredio rad potrebne su izmene zakona o radu i o trgovini.

Ministarstvo za rad potvrdilo je da im je Socijalno-ekonomski savet Kragujevca podneo inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti. Inicijativa se ne odnosi na benzinske stanice, apoteke i slične objekte, a nadležni ukazuju na to da je rad trgovina i radno vreme u trgovinama uređeno zakonima o trgovini i o lokalnoj samoupravi, tako da je potrebno da se inicijativa podnese i ministarstvima trgovine i državne uprave.

I u Crnoj Gori odnedavno je zabranjen rad nedeljom u trgovinama, a samo tamošnje Ministarstvo trgovine može da izda saglasnost za rad tog dana. I sindikati trgovine i turizma Republike Srpske oglasili su se ovih dana, tražeći da se rad nedeljom ili u potpunosti zabrani ili da se svede na razumnu meru. Evropska unija je članicama prepustila da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba, tako da trgovine nedeljom ne rade u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Austriji, Sloveniji... Do pre nekoliko decenija ni trgovine u Srbiji nisu radile nedeljom, sem prehrambenih prodavnica, čija su vrata bila otvorena od sedam do 10 časova.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 23.11.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija