Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Uvođenje instituta “subjekt od poverenja”, jedna od najznačajnijih najavljivanih novina


Uvođenje instituta “subjekt od poverenja”, jedna od najznačajnijih najavljivanih novina Zakona o inspekcijskom nadzoru, nije prošla javnu raspravu. Ova odredba trebalo je da pomeri fokus inspekcija sa kažnjavanja na podršku u poslovanju, ali je ocenjeno da je u ovom trenutku “to preveliki zalogaj za naše inspekcije”. Zato je iz teksta predloga zakona, koji je usvojila Vlada Srbije, ova odredba izbačena.

U Nacrtu propisa prethodno je objašnjeno da će odredba biti privilegija za određene privrednike koji su se dokazali visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa. Zbog toga bi te “subjekte od poverenja”, inspektori u redovnim kontrolama zaobilazili najmanje četiri godine, a oni bi bili dužni da rade samoprovere i dostavljaju izveštaje.

"Odustali smo u ovom momentu jer smatramo da nam je prioritet obuka inspektora", kažu u MDULS. "Da ih materijalno i brojčano obezbedimo, da rade efikasno uz podršku e-inspektora kao novog alata u radu. Na osnovu toga ćemo imati potpuno spremnu inspekciju, ali i privrednike koji su upoznati sa novitetima. Sada smo odustali, ali nam je “subjekt od poverenja” i dalje cilj kome težimo".

Među ostalim izmenama zakona koje su prihvaćene jeste i institut sporazuma o priznanju prekršaja, koji je već počeo da se primenjuje kod saobraćajnih prekršaja. Uvodi se, takođe, i mogućnost samoprocene. To znači da inspekcija može da dostavi kontrolnu listu nadziranom privredniku i zatraži od njega da sačini i dostavi izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz liste i samoproceni rizika.

U cilju efikasnosti rada inspekcija, predlogom izmena i dopuna zakona predviđen je i mešoviti inspekcijski nadzor koji podrazumeva istovremeni rad više različitih inspekcijskih službi.

Izvor: Vebsajt Novosti, 26.11.2018.
Naslov: Redakcija