Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA SRBIJE POVODOM POSTUPANJA MEDIJA U ODNOSU NA RAD SUDOVA


Društvo sudija Srbije upozorilo je danas da pojedini mediji iznošenjem pravno neargumentovanih kritika na nepravosnažne sudske odluke pokušavaju da ostvare pritisak na sudije i na taj način podstiču nepoverenje u sudsku vlast i pozvalo Visoki savet sudstva da hitno reaguje.

Društvo je u saopštenju navelo da se iz pojedinih netačnih i omalovažavajućih tekstova vidi da nemaju nameru da tačno i potpuno informišu javnost, već da se pritiskom na sud za tužene nađe povoljno rešenje.

U saopštenju se navodi da su pritisku medija posebno izložene sudije Višeg suda u Beogradu, kojem je povereno rešavanje "medijskih" sporova za teritoriju cele Srbije.

"Društvo poziva Visoki savet sudstva da hitno i još odlučnije ponovo reaguje na ovakve pojave u skladu sa svojim ustavnim i zakonodavnim obavezama, kao i druge državne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti i nepritrasnosti sudova i pretpostavke nevinosti garantovane međunarodnim konvencijama, Ustavom i zakonima", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1, 26.11.2018.