Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Svakog meseca 600 do 800 nasilnika biva udaljeno iz stana, dok se mera zabrane komunikacije izrekne od 1.000 do 1.500 puta


U porodičnom nasilju u Srbiji od početka godine ubijeno je 26 žena, a koordinatorka Autonomnog ženskog centra, Tanja Ignjatović, kaže da je napravljen pozitivan pomak novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), a posebno da se mesečno iz stana udalji 600 do 800 nasilnika.

Ignjatović je, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naglasila da je stopa ubistava žena i dalje visoka i da je neophodno ukazati na one koje su u riziku od teškog povređivanja i ubistva.

Ignjatović kaže da se na sastancima za koordinaciju, kojim rukovode tužioci, razmatra oko 3.000 slučajeva nasilja, koji se ne odnose samo na nove prijave, već i "tekuće" slučajeve.

"Mesečno bude izrečeno između 600 i 800 mera udaljenja nasilnika iz stana i od 1.000 do 1.500 mera zabrane komunikacije. To je pozitivna statistika", rekla je Ignjatović.

Ona je dodala da je mali broj krivičnih prijava, još manji broj presuda, krivični postupci su dugi, a kaznena politika blaga i nema dugoročnih preventivnih rešenja.

"Nedostaju sistemska rešenja, naša su obično ad hok - kada se nešto desi, istrče ministri i preduzmu nešto... To nešto ne može da reši ovako ozbiljan društveni problem", pojasnila je ona.

Institucije su, dodaje, pod pritiskom te je neophodan mnogo veći broj ljudi da radi i da budu specijalizovani za ovu temu.

Nedostaje, kako kaže, podrška žrtvama koja mora da podrazumeva besplatnu pravnu pomoć dostupnu svim ženama, psihosocijalnu podršku, ali i konkretnu podršku u stanovanju, zapošljavanju, finansijsku podršku.

Izvor: Vebsajt Novosti, 25.11.2017.
Naslov: Redakcija