Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PROMOCIJA KNJIGE "PRAVNE I POLITIČKE IDEJE U ISTOČNOM RIMSKOM CARSTVU", PROF. DR SRĐANA ŠARKIĆA, 28. NOVEMBRA 2017. GODINE


Pravni fakultet Univerziteta Union poziva Vas na promociju knjige prof. dr Srđana Šarkića "PRAVNE I POLITIČKE IDEJE U ISTOČNOM RIMSKOM CARSTVU".

Promocija će se održati u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Bulevar maršala Tolbuhina 36 (bivša Goce Delčeva); Novi Beograd, 28. novembra 2017. godine u 18 časova.

O knjizi će govoriti: akademik Mirjana Živojinović, prof. dr Žika Bujuklić, prof. dr Jovica Trkulja i autor.

Prof. dr Srđan Šarkić, naš vodeći stručnjak za vizantijsko i srpsko srednjovekovno pravo, prikazao je najzanimljivije misli iz pravno-političke teorije, koje su se javile u Istočnom rimskom carstvu (Vizantiji) u periodu od početka Konstantinove vladavine (306. god. n. e.), pa do kraja Justinijanove (565. god. n. e.).

Autor je posebno osvetlio odnos vladara prema zakonu i odnos državne (carske) i crkvene vlasti. Iako su retka samostalna i sistematična pravno-politička shvatanja u ovom istorijskom razdoblju, Šarkić je pokazao kako rano-vizantijski autori koriste i tumače svoje antičke uzore, prilagođavajući ih društveno-ekonomskim prilikama i novim odnosima koji su nastali u Rimskom carstvu na početku IV veka, sa uvođenjem Dominata i hristijanizacijom svetske carevine.

Izvor: Vebsajt Pravnog fakulteta Univerziteta Union, 26.11.2017.
Naslov: Redakcija