Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRAN MINISTARSKI TIM ZA PREVENCIJU VRŠNJAČKOG NASILJA: Zadatak Ministarskog tima je da izvrši analizu postojećih zakonskih rešenja koja se tiču prevencije i intervencije u slučajevima nasilja u školama, kao i da uspostavi neophodnu koordinaciju i razmenu informacija između škola, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je 24. novembra 2017. godine prvi sastanak Ministarskog tima za prevenciju vršnjačkog nasilja, koji je oformljen na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poručivši da će akcenat biti na prevenciji tog vida nasilja.

Osnovni zadatak Ministarskog tima jeste da izvrši analizu postojećih zakonskih rešenja koja se tiču prevencije i intervencije u slučajevima nasilja u školama, kao i da uspostavi neophodnu koordinaciju i razmenu informacija između škola, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad.

Brnabić je navela da je naredni korak formiranje međuministarskog radnog tela koje će se baviti analizom zakonskih rešenja i regulisanjem procedura, i dodala da će poseban akcenat biti na prevenciji digitalnog nasilja, koje je prepoznato kao jedan od vidova vršnjačkog nasilja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ukazao je na potrebu da se vršnjačkom nasilju pristupi sistemski i da se uspostave jasne procedure saradnje između ustanova i institucija koje mogu doprineti efikasnijem reagovanju i prevenciji nasilja.

Šarčević je naveo da su Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017) predviđene oštrije kazne za roditelje, nastavnike i učenike, kao i da same škole imaju jasnije procedure reagovanja na nasilje.

On je istakao da postoje problemi koje škole ne mogu same da rešavaju i da je neophodno uključiti druge institucije koje bi delovale u koordinaciji sa školama.

Na sastanku je istaknuto da je cilj da se svi poznati zakonski propisi ujednače, kao i procedure koje povezuju centre za socijalni rad i druge ustanove kako bi se postavile jasnije granice nadležnosti.

Takođe, na sastanku su dogovoreni dalji koraci delovanja Ministarskog tima.

Ministarski tim čine:

  • ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević,
  • potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,
  • ministar pravde Nela Kuburović,
  • ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević,
  • ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i
  • ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
Izvor: Vebsajt Vlade, 24.11.2017.
Naslov: Redakcija