Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Potrebno je usvojiti novi propis koji će biti usklađen sa evropskim standardima


Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji, Frejk Janmat, rekao je da Srbija treba da uskladi svoju zakonsku regulativu sa evropskom kada su u pitanju Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) i nivo aflatoksina u mleku.

Janmat je u Privrednoj komori Srbije naveo da je EU režim veoma temeljan i da ostavlja članicama da odluče da li hoće ili neće da gaje genetski modifikovane organizme na svojoj teritoriji ili samo da dozvole promet.

U EU, kako je rekao, postoji striktno testiranje, pre nego što GMO proizvodi odu na tržište.

Janmat je ocenio da bi usklađivanjem ovih propisa mogla da poraste tražnja za robu sa srpskog tržišta.

Janmat je, takođe, naveo da je potrebno uskladili dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa granicom koja važi u EU.

On je naveo da je to i učinjeno u periodu kada je sačinjen izveštaj Evropske komisije o Srbiji, ali je nakon toga, dozvoljeni nivo u Srbiji ponovo podignut. U Srbiji je prošlog meseca podignut nivo dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku na 0,25 miligrama po kilogramu, dok u EU važi maksimum od 0,05 miligrama.

"Voleli bi da vidimo strukturni pristup ovom pitanju, ne da nivo ide gore dole. Trebalo bi da se dozvoljeni nivo aflatoksina uskladi sa granicom u EU i da se unaprede inspekcijske službe", poručio je on.

Izvor: Vebsat Tanjug, 26.11.2015.
Naslov: Redakcija