Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ODLUKE O DOZVOLJENOJ SPRATNOSTI PO ZONAMA ZA OBJEKTE KOJI SE NALAZE U POSTUPKU OZAKONJENJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Prema Predlogu ove odluke Grad će biti podeljen na pet zona


Grad Beograd će efikasno sprovesti novi Zakon o ozakonjenju objekata (dalje: Zakon), kako bi jednom i zauvek bio uveden red u ovu oblast, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je naveo, biće legalizovani svi objekti koji po ovom Zakonu mogu da se legalizuiju, dok će objekti koji se nalaze na javnim površinama i u parkovima biti uklonjeni.

Sekretarijat za legalizaciju će dobiti ispomoć u vidu 30 pravnika iz drugih gradskih sekretarijata. Legalizacija će, takođe, biti sprovedena u koordinaciji sa Upravom za javne prihode, koja će automatski nove objekte staviti u svoj sistem i oni će, prema Zakonu, biti u obavezi da plaćaju porez na imovinu.

U skladu sa obavezom Grada Beograda koju predviđa Zakon, Sekretarijat za urbanizam je pripremio Predlog odluke o dozvoljenoj spratnosti po zonama za objekte koji se nalaze u postupku ozakonjenja. Ova odluka će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Beograda u ponedeljak ili petak, u zavisnosti od toga kada će Zakon stupiti na snagu, jer je to preduslov da počne da se vrši legalizacija u Beogradu, naveo je Vesić.

Prema Predlogu ove odluke, Grad će biti podeljen na pet zona.

Zonu 1 će činiti prigradske opštine, gde će biti dozvoljena legalizacija p+4 + potkrovlje.

Zonu 2 će činiti poslovno-trgovačke ulice, gde će biti moguće legalizovati tri etaže iznad postojećih urbanističkih planova.

Zona 3 će obuhvatiti staro gradsko jezgro (Stari grad i Savski venac), gde će biti dozvoljena legalizacija samo jedne etaže, kako bi se zaštitio autentičan izgled starog Beograda.

Zona 4 će obuhvatiti sve ostale zone koje nisu obuhvaćene u prve tri.

Zona 5 je okarakterisana kao zona posebne namene. Reč je o "Beogradu na vodi", gde neće biti dozvoljena legalizacija iznad postojećih urbanističkih planova.

Sve nadležne komisije koje Zakon predviđa, nalaziće se na gradskom nivou kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe u njegovom sprovođenju.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 26.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija