Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEOPHODNO DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI PO HITNOM POSTUPKU


Neophodno je donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji po hitnom postupku, inače će i naredna godina biti izgubljena za građevinarstvo, smatra Mreža za poslovnu podršku (BSN), čije je istraživanje pokazalo da je Srbija izgubila 3,3 milijarde evra poslova u građevini.

U Srbiji je zbog odlaganja reformi u oblasti planiranja i izgradnje u periodu 2012-2014. godina nerealizovano 3,3 milijarde evra poslova i izgubljeno je 65.000 radnih mesta u građevinarstvu, pokazalo je istraživanje BSN.
"Neophodno je da, posle skoro tri godine najava, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donese novi Zakon o planiranju i izgradnji po hitnom postupku i da se konačno izvrši usaglašavanje procesa sertifikacije građevinskih materijala i opreme u Srbiji sa onim u zemljama EU. U suprotnom i naredna godina biće izgubljena za granu građevinarstva i industrije građevinskog materijala, saopštila je Mreža.

Ta organizacija je istraživala koliku je štetu nanelo odlaganje donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji u protekle tri godine kompanijama u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Srbiji.

Podaci za istraživanje prikupljeni su praćenjem podataka Republičkog zavoda za statistiku, Agencije za privredne registre, Katastra nepokretnosti i anketom sprovedenom među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji.

U realizaciji istraživanja na terenu učestvovalo je više agencija za istraživanje javnog mnjenja, stručnih konsultanata u oblasti građevinarstva, inženjera građevinske struke zaposlenih u privatnim građevinskim firmama...

Istraživanje je bilo fokusirano na to koliko komplikovane i dugotrajne procedure onemogućavaju realizaciju poslova u građevinarstvu.

Menadžeri kompanija su bili upitani da daju svoju procenu koliko poslova im je od početka 2012. godine do danas ostalo nerealizovano ili su samo delimično realizovani usled birokratskih prepreka.

S obzirom na to da 726 anketiranih kompanija predstavlja 10,09 odsto od broja ukupno registrovanih građevinskih firmi u zemlji, kada se dobijeni podaci multipliciraju na nivo čitavog sektora građevinarstva sa industrijom građevinskog materijala (IGM), ukupna šteta u periodu 2012-2014. godine je 3,365 milijarde evra.

Menadžeri su ocenili i koje procedure su im bile najveća prepreka u realizaciji poslova - izdavanje građevinske dozvole, prikupljanje dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, pribavljanje dokumentacije iz Katastra nepokretnosti, izdavanje lokacijske dozvole, izdavanje upotrebne dozvole, dobijanje sertifikata za proizvode (materijale) u građevinarstvu radi zakonitosti njihove primene, dozvole za dogradnju i nadogradnju objekata...

Građevinske dozvole i prikupljanje dokumentacije za njih nalaze se u vrhu liste, ali svaka četvrta kompanija ima problema i kod dobijanja lokacijske i upotrebne dozvole, a iza toga postoje i značajni problemi kod dozvola za dogradnju ili nadogradnju objekata.

Proizvođači i uvoznici građevinskog materijala imaju problem sa sertifikacijom proizvoda (materijala) u građevinarstvu i na stotine gradilišta u zemlji stoje i čekaju odobravanje ateste za savremene kvalitetne materijale koji treba da budu korišćeni tokom izgradnje.

S druge strane, izvoznici građevinskog materijala plaćaju sertifikaciju svojih proizvoda dva puta, jednom u Srbiji, drugi put u EU, zato što standardi za sertifikaciju proizvoda u Srbiji nisu usaglašeni sa standardima EU.


Ove duple troškove proizvođači posle ugrađuju u cenu svojih proizvoda koji na kraju ispadaju skuplji od proizvoda konkurentskih firmi na tržištu EU koje samo jednom plaćaju sertifikaciju.

Na ovaj način onemogućava se izvoz građevinskog materijala i opreme iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug