Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: PROBNA DOZVOLA DVE GODINE, TRAJNO ODUZIMANJE DOZVOLE U SLUČAJU UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM BEZ DOZVOLE SA DVA PROMILA ALKOHOLA U KRVI


Predlog izmena Zakona o saobraćaju je predstavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koji će se, prema njegovim rečima, u najskorijem periodu naći pred poslanicima Skupštine Srbije:

  • Trajanje probne vozačke dozvole biće produženo sa jedne na dve godine,
  • Ukoliko je osoba položila vozački ispit pre 19. godine života, moraće do 21. rođendana da vozi sa probnom dozvolom.
  • Dok imaju probnu dozvolu, mladi neće smeti da voze od 11 uveče do šest ujutru, umesto do pet, kao što je do sada bio slučaj.
  • Deca  do 12. godine će morati da se voze u dečjim sedištima.
  • Ukoliko neko bude uhvaćen da vozi kola bez dozvole i sa dva promila alkohola u krvi, biće mu trajno oduzeto vozilo.

Ovo ministarstvo je formiralo Radnu grupu za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na čijem čelu je ministarka Zorana Mihajlović. Konkretni predlozi Radne grupe, biće poznati sledeće nedelje, a pomoćnik ministarke saobraćaja Saša Stojanović je najavio u kom se smeru razmišlja.

Mihajlović je rekla da će se prvi set predlog odnositi na ograničenja za mlade vozače po pitanju snage motora vozila za vozače starosti do 21 godine, zatim nulta tolerancija po pitanju konzumiranja alkohola jer je to ozbiljan problem mladih vozača, a treći set se odnosi na povećanje kazni za mlade i vozače koji voze maloletna lica.

Četvrti set predloga se odnosi na edukaciju vozača, zbog čega su u to radno telo uključeni i predstavnici Ministarstva prosvete i školskih ustanova, navela je Mihajlović, koja je i predsednik te radne grupe.

Zamenik predsednika radne grupe Goran Vesić, koji je menadžer Beograda, kazao je da će gradske vlasti sprovesti sve oduke i mere koje budu usvojene, a naročito po pitanju obrazovanja, odnosno edukacije.

On je rekao da bi određeni broj časova u školama trebalo posvetiti bezbednosti saobraćaja i da Grad ima određene fondove koje će nameniti unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

 

Predložene izmene bi mogle da obuhvataju zabranu vožnje od 11 uveče do 5 ujutru mlađima do 21 godine i sa nultom tolerancijom na alkohol, kao i ograničenje snage vozila kojim mogu da upravljaju.

- U mnogim zemljama sveta postoje ograničenja za ulazak mladih do 21 godine u klubove i to nije bez razloga. Beograd se reklamira kao jedan od ‘najluđih’ gradova za provod u Evropi, dok u isto vreme u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Cirihu... posle 22 sata skoro da nema nikog na ulicama - rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, neophodna je najšira društvena akcija kako bi se mladi vozači obrazovali o bezbednosti u saobraćaju i tu veoma važnu ulogu mora da igra porodica, predškolske i školske ustanove. 

Izvor: Tanjug