Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE UPUTSTVA AKB ZA POSTUPANJE TOKOM PROTESTA: POSTUPANJE U PREDMETIMA NASILJA U PORODICI KADA SU OŠTEĆENI MALOLETNICI


Advokati će ubuduće moći bez straha od disciplinskog postupka komore da postupaju u predmetima u kojima su maloletnici oštećeni tokom nasilja u porodici, kao i u predmetima u kojima se odlučuje o privremenim merama u sporovima za poveravanje i izdržavanje maloletne dece.

Ovo je omogućila odluka Advokatske komore Beograda prema kojoj je ublaženo uputstvo za postupanje advokata tokom obustave rada. Ovu odluku su vrlo brzo prihvatile i sve ostale advokatske komore u Srbiji.

- Ovo je naš doprinos održavanju minimuma procesa rada i predstavlja jedan razumniji pristup štrajku - rekao je za Danas Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda.

Govoreći o medijski propraćenim hapšenjima koja su se desila tokom protesta advokata, Šoškić je istakao da u njima može da bude elemenata nelegalnog lišavanja slobode.

- Ne mogu da govorim generalno, ali svaki slučaj mora da se pojedinačno ispita. Ukoliko je neko priveden bez prisustva advokata, a tvrdi se da je advokat bio tu, otvara se pitanje legalnosti tog postupka - naveo je Šoškić.

Izvor: http://www.danas.rs, Autor: V. J.