Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Poreska uprava će moći ciljano da kontroliše poreske obveznike kod kojih je rizik od utaje poreza veći


Nov model fiskalizacije otvorio je brojna pitanja među privrednicima, pa za sve one poreske obveznike koji će morati da registruju svoj promet putem novih fiskalnih kasa još uvek postoji bezbroj nerešenih dilema.

Nesumnjivo, novi model fiskalizacije državi će omogućiti efikasniji sistem kontrole, ali privrednici su saglasni da je ovo za njih novi namet koje najavljene subvencije ne pokrivaju u celosti, te će se mnogi od njih koji posluju legalno povući sa tržišta jer ne mogu da pariraju nelojalnoj konkurenciji, poruka je sa održanog online okruglog stola o novom modelu fiskalizacije u organizaciji Privredne komore Srbije.

“Poreska uprava će raspolagati sa mnogo više podataka, koji će omogućiti da se Poreske uprave usmere baš tamo gde je to neophodno i da se za kontrolu izaberu oni poreski obveznici kod kojih postoje povećani rizici od poreske utaje”, rekao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

On je podsetio da će nov model fiskalizacije omogućiti dostavljanje podataka u realnom vremenu, tako da će moći da se uoče bilo kakve neuobičajene promene kod svakog poreskog obveznika.

“Recimo, da li postoje neki periodi u toku dana ili nedelje kada naglo i bez ikakvog razloga pada obim prometa i slično. To su sve podaci koji će moći da se obrade i koji će pomoći Poreskoj upravi da pravilno izabere poreske obveznike kod kojih postoje povećani rizici od poreske utaje. To će, sa jedne strane usmeriti rad PU, a sa druge, smanjiti kontrole tamo gde one nisu potrebne”, ukazao je pomoćnik ministra finansija.

Iako je početak primene novog modela fiskalizacije predviđen za novembar, poreski obveznici imaju prelazni period do kada će moći da se prilagode, podsetio je Demirović i naglasio da oni imaju sasvim dovoljno vremena, do 30. aprila sledeće godine, da se postepeno prilagode.

Oni koji imaju više poslovnih prostora mogu da uvode jedan po jedan prostor postepeno, s tim da neće moći da koriste paralelno oba sistema fiskalizacije u jednom istom objektu. Ostavljeno je dovoljno vremena i mi očekujemo pozitivne efekte i na budžetske prihode i na rasterećenje rada Poreske uprave, ali i stvaranje boljih uslova za rad za kompletnu privredu koja ne posluje u sivoj zoni”, zaključio je on.

Novi Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić ocenjuje kao tehnološki liberalan zakon. Prema njegovim rečima, poreski obveznici moći će sami da se opredele za najbolje rešenje za svoj posao.

Neke stvari koje su vezane za sadašnji sistem fiskalizacije, odlaze u istoriju. Dupla traka, GPRS na svakoj kasi, fiskalni štampač kao poseban uređaj, plombiranje kasa, potpisivanje silnih zapisnika prilikom fiskalizacije… Tako da na ovaj način omogućavamo poreskim obveznicima da u narednom period sagledaju najbolja tehnološka rešenja koja će se vrlo brzo pojaviti na tržištu i da izaberu za sebe najbolje rešenje”, ukazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, PU je već formirala tim za odobrenje elemenata fiskalnih uređaja i on radi u punom kapacitetu.

“Nadam da ćemo u narednom periodu već imati određene odobrene fiskalne uređaje. Taj spisak biće javno dostupan na portalu PU. Dakle, nećemo čekati da se taj spisak popuni, nego ćemo odobravati istog trenutka kada neko od nas dobije rešenje da je odobren za upotrebu”, naglasio je pomoćnik direktora PU.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović istakao je da je novi propis o fiskalizaciji pisan uz učešće privrednika i uz saradnju ministarstava i da ne remeti poslovanje privrede.

“Uzeti su u obzir stavovi privrede vezani za troškove i obaveze. Ovaj će biti proces koji ni za malu privredu neće predstavljati dodatni trošak, ni na kratak rok. Prema našim analizama, ovakva reforma će u roku od tri do pet godina stvoriti dodatne uštede za privredu koje se kreću između 35 i 40 miliona evra”, rekao je Malinović.

Nov model fiskalizacije doneće lakšu kontrolu prihoda što će pomoći suzbijanju sive ekonomije i poslodavci nemaju ništa protiv da država jača svoje kontrolne mehanizme, ali to uvek nekako ide preko leđa poslodavaca, ukazala je rukovodilac sektora za članstvo Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.

Utisak poslodavaca je da se i te kako povećava administracija, ne samo novim modelom fiskalizacije, već sa svakim novim zakonom.

“Poslodavci kažu da im je potrebno oko 70 odsto vremena za administraciju prema državi, a svega 30 odsto da se bave nekim svojim poslom. Što se tiče suzbijanja sive ekonomije, mi i dalje stojimo pri stavu da su generator sive ekonomije visoki troškovi poslovanja i ogroman i nesrazmeran broj fiskalnih i parafiskalnih nameta namenjenih isključivo privredi, ali i kontrola koja nije dosledna već selektivna i vrlo retka”, istakla je Pavlović.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku privrednici ne vide da će se uvođenjem novog modela fiskalizacije smanjiti neformalna ekonomija, jer će oni koji su radili na crno i dalje nastaviti da posluju nelegalno, a oni koji rade legalno opterećeni ozbiljnim nametima će se povući sa tržišta jer ne mogu da pariraju nelojalnoj konkurenciji.

Ona je skrenula pažnju na problem zanatlija koji su u prvom krugu fiskalizacije bili isključeni iz ove obaveze, a sada im je to nametnuto kao nepotrebni trošak i kao novi mesečni namet.

“Iako se ovde tvrdi da poslodavci neće biti dodatno opterećeni, oni već sada u najavi vide da će imati nov namet od 1.800, do 1.900 dinara koliko Telekom nudi u svojoj ponudi namenjenoj preduzećima. Dakle, ako pričamo o niskoakomulativnim zanatima, sa prometom ispod dva miliona dinara, po njih fiskalizacija može biti pogubna i logično se nameće pitanje kako su se to stvorili uslovi za jednog obućara da se fiskalizuje, a nisu za jednog taksistu i advokata”, istakla je Pavlović.

Pored brojnih otvorenih pitanja, ostaje nerešeno kakav će status imati poslodavci koji se bave prodajom bez prodavca, tu se pre svega misli na samouslužne aparate. Šta se prijavljuje kao poslovni prostor, kako bi se dobila jedinstvena oznaka PU? Takođe, kako obezbediti internet konekciju i podrumskim prostorijama i slično.

Online okrugli sto “Novi model fiskalizicije” organizovalo je Društvo za informatiku Srbije, Privredne komore Srbije i Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 21.10.2021.
Naslov: Redakcija