Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Usvojen treći rebalans budžeta za 2021. godinu i Odluka o tehničkim uslovima za ugostiteljske objekte u stambenim zgradama


Skupština grada Beograda usvojila je treći rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim su predviđena sredstva od 150.024.681.652 dinara ili oko 1,282 milijarde evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je budžet najviši u novijoj istoriji grada, što je dokaz da se u Beogradu dobro posluje.

Treći rebalans budžeta donosi se da bi se obezbedio novac za početak izgradnje metroa, odnosno kolektora i nasipanja na Makiškom polju, tehničku dokumentaciju i projektovanje druge linije metroa, zatim za završetak pružnog prelaza u Batajnici, pristupne saobraćajnice za fabriku vakcina u Zemunu, kao i za autobusku stanicu u Bloku 42. Iznos samo budžeta grada je 135.879.429.833 dinara, dok je zbirni budžet opština 14.145.251.819 dinara. Sistemski su i budžet grada i budžeti opština povećani za pet odsto u odnosu na prošli rebalans, odnosno budžet grada je veći za 6.669.209.682 dinara, a opština za skoro 641 milion dinara – precizirao je Vesić.

U segmentu urbanizma i prostornog planiranja uvećanje je 14,4 odsto, a kad je reč o metrou najveće uvećanje je u poziciji Sekretarijata za stambene i komunalne poslove oko 1,8 milijardi dinara. Vesić je rekao da iako postoje napadi na projekat izgradnje metroa njegova izgradnja počinje u novembru.

Budžetom je obezbeđen i novac za izgradnju kolektora na Makiškom polju, ponovio je Vesić, i dodao da to znači da će se sva kanalizacija skupljati na jedno mesto, prerađivati i u čistom obliku odlaziti u reku.

Obezbedili smo dodatnih više od 1,16 milijardi za finansiranje predškolskih ustanova. Danas gradimo ili smo izgradili 15 novih vrtića, a morali smo i da vratimo novac roditeljima koji su od 2008. do 2013. plaćali više za ovu namenu. Tako smo 3,5 milijardi dinara morali da vratimo roditeljima, što je vrednost oko 15 vrtića. Vrtićima u Beogradu obuhvaćeno je mnogo više dece nego što je bilo ikada u istoriji Beograda – ukazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, obezbeđen je i novac za stotinu novih ličnih pratilaca, te će ih sada imati ukupno 600.

Odbornici su dali saglasnost i na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2020. godine za 28 javnih, javnih komunalnih i drugih gradskih preduzeća, kao i na rebalanse programa poslovanja za 2021. godinu za 13 preduzeća.

Odbornici Skupštine grada usvojili su tri odluke o imenovanju ulica, pa Beograd sada ima ulice Drage Obranović i Marka Markovića, dok je jedna ulica na Paliluli dobila ime Nova vučevska.

Druga odluka tiče se preimenovanja Žumberačke ulice na opštini Čukarica, koja će poneti ime proslavljenog sportskog komentatora Marka Markovića.

Beograd je, odlukom Skupštine grada, osnovao Fondaciju za decu i mlade Beograda. Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, razlog je u tome što postoji jedan broj porodica, uglavnom sa više dece, koje nisu prepoznate u sistemu socijalne zaštite, a potrebna im je pomoć.

Upravni odbor imaće petnaest članova, mahom javnih ličnosti, uz predstavnike kompanija koje budu donatori. Na period od četiri godine predsednica ovog odbora je Leontina Vukomanović, a članovi su Dejan Stanković, Lazar Marković, Lazar Ristovski, Viktor Savić, Verica Bradić, Branko Milićević Kockica, Jelena Karleuša, Olivera Miletović, Silvija Alavanja.

Usvojen je i Akcioni plan politike za mlade za Grad Beograd za period od 2022. do 2026. godine.

Gradski odbornici saglasili su se da se osnuje Sekretarijat za poljoprivredu, jer je kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, poljoprivreda sve značajnija za privredu Beograda.

Sekretar za upravu Nikola Prelević je rekao da se odlukom o izmenama i dopunama odluke o Gradskoj upravi se sekretarijati za javno prevoz, investicije, energetiku, zaštitu životne sredine i Beokom usklađuju sa projektom Beograd smart siti.

Skupština grada Beograda usvojila je nekoliko važnih planskih akata i najavila izradu i izmenu pojedinih planova. Izmenjen je i dopunjen Plan detaljne regulacije dela Vračarskog platoa, a usvojen je i Plan detaljne regulacije naselja Radiofar. Odbornici su se složili i sa odlukama o izradama i izmeni planskih dokumenata, koji se odnose na delove teritorija opština Zvezdara, Voždovac, Čukarice i Zemun.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga.

Član Gradskog veća Fadilj Eminović istakao je da se ovim dokumentom uspostavlja saradnja u oblasti ekonomije, zdravstva, stanovanja, razvoja gradske sredine, komunalne infrastrukture, razvoja vodovoda i kanalizacije, saobraćaja, saobraćajne infrastrukture, urbanističkog planiranja, kulturne baštine, prosvete, omladine, sporta i turizma.

Ovim sporazumom se stvaraju organizacioni, ekonomski i pravni uslovi za razvoj i sprovođenje zajedničkih projekata, programa i planova za koje su obe strane zainteresovane. Uspostavljanje saradnje između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga je veoma bitno i zbog razvijanja prijateljstva i jačanja saradnje između naše dve države i naroda – istakao je Eminović.

Gradski odbornici usvojili su Odluku o izmenama i dopunama odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Beograda.

Sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je obrazlažući ovu odluku da u Beogradu trenutno ima 149 taksi stajališta sa 1.416 taksi stajališnih mesta, dok taksi prevoz obavlja 6.163 vozača.

Kako bi se omogućio nesmetan rad taksi vozača izmenom i dopunom ove odluke predloženo je da se na frekventnim taksi stajalištima ili u njihovoj neposrednoj blizini mogu postavljati manji montažni objekti privremenog karaktera, objekti sa pratećim sadržajem koji bi podrazumevali toalet, čekaonicu i kiosk sa komercijalnim sadržajem, kako za potrebe taksi prevoznika, tako i za ostale građane, pojasnio je Vasiljević.

Kako je naveo, objekat sa pratećim sadržajem postavio bi se na osnovu odobrenja, a nakon postupka javne nabavke ili na osnovu zakona kojim se uređuje javnoprivatno partnerstvo i koncesija. Na ovaj način bi se omogućilo, dodao je, da najfrekventnija taksi stajališta uredimo kako bi bila funkcionalnija, a čime bi se pružio veći komfor građanima.

Odbornici su, pored ostalog, usvojili i Odluku o izmenama i dopunama odluke o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi na teritoriji grada Beograda.

- Ovom odlukom se preciznije određuje odgovornost pravnog i fizičkog lica koja obavljaju linijsku plovidbu, vozara, zapovednika i člana posade vršioca linijske plovidbe i određuje nadležni organ za vršenje nadzora nad njihovim radom. Ovim je definisano da je inspektor za javni linijski prevoz putnika organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za inspekcijske poslove taj koji vrši inspekcijski nadzor – precizirao je Vasiljević.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama neće imati pravo na otvoreni plamen i zagađivanje kakvo se do sada često dešavalo u stambenim zgradama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici Skupštine grada Beograda, obrazlažući Odluku o bližim tehničkim uslovima za ugostiteljske objekte koji se nalaze u stambenim zgradama.

Uvodimo i obavezu hostela da pre početka delatnosti zaključi ugovor sa stambenom zajednicom. To radimo zato što se često dešava da neko zakupi veliki stan ili dva i napravi hostel za koji niko u zgradi ne zna. Zato svako obavljanje poslovne delatnosti u zgradi mora da bude u dogovoru sa stanarima, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon). Bez ugovora sa stambenim zajednicama hosteli neće moći da dobiju dozvolu za rad – rekao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 25.10.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija