Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PETICIJA DA MALA MATURA NE SADRŽI KOMBINOVANI TEST


Oni su u obrazloženju naveli da je pandemija koronavirusa negativno uticala na sve sfere života, a naročito na obrazovni sistem, pa se nastava u školama odvija po kombinovanom modelu, koji stvara "ogromne probleme" učenicima, nastavnicima i roditeljima.

"Sistem nije uniformisan, ali u većini slučajeva odeljenja su podeljena u dve grupe, učenici u školi imaju dva puta manje časova koji traju po 30 minuta i koriste se uglavnom za proveru znanja. Dobar deo predavanja gradiva se sveo na gledanje televizije ili RTS platforme, što nikako ne može zameniti direktan kontakt učenika sa nastavnikom", piše u obrazloženju.

Dodaje se da zbog svega toga učenici ne mogu da dobiju potrebno i Ustavom zagarantovano obrazovanje, jer ih je ovakav sistem nastave stavio u položaj da na studijski način izučavaju gradivo, što u adolescentskom uzrastu oni nikako nisu u stanju.

"Moraju da savladaju gradivo po nastavnom programu koji je nepromenjen, što je u ovim uslovima nemoguće. Nastavnici su preopterećeni zbog podele odeljenja na dve grupe, a time i povećanim brojem časova. Skraćenje trajanja časova na 30 minuta im dodatno otežava nastavu, jer za kraće vreme moraju da ispune nastavni plan. Pored velikog truda i odricanja, nastavnici ne mogu u ovim okolnostima pružiti adekvatno znanje svojim učenicima", navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da su roditelji u posebnim problemima jer pokušavaju da pomognu svojoj deci i njihovim nastavnicima.

"Prinuđeni su da rade sa decom ili ako oni to nisu u mogućnosti da plaćaju dodatne časove iz većine predmeta. Puno roditelja zbog teške egzistencijalne situacije nije u mogućnosti da svojoj deci pruže pomoć u obrazovanju, što je obaveza škole i države", piše u obrazloženju.

Ocenjuje se da je, usled svega navedenog, akumulirano "ogromno nezadovoljstvo i stvoren jaz između učenika i roditelja sa jedne strane i nastavnika sa druge, a da su ishodi učenja katastrofalni".

Izvor: Vebsajt N1, 24.10.2020.
Naslov: Redakcija