Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština, a ona će biti i u obavezi da osnuje preduzeće za održavanje zgrade, kome će biti poverena briga o uređenju zgrade u slučaju prinudne uprave. Biće pokrenuta aplikacija koja će za prinudnu upravu birati profesionalnog upravnika, ravnomerno iz baze kako se ne bi ponavljali. Kako bi se izašlo u susret prezauzetim stanarima, mogu se održavati i elektronske sednice. O tačkama dnevnog reda stanari će moći da se izjašnjavaju putem mejla, a upravnik će potom glasove odštampati i sprovoditi odluke


Rok za registraciju stambenih zajednica ističe do kraja 2017. godine, a većina zgrada u Beogradu još je bez upravnika! Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, do sada je u prestonici ovu zakonsku obavezu ispunilo 1.390 višespratnica, od do sada registrovanih 6.879 skupština stanara. Najažurniji su stanovnici Zvezdare i Novog Beograda. Ipak, ukoliko do 1. januara 2018. godine stanari ne izaberu upravitelja, na vrata će im "zakucati" prinudna uprava.

Koliko tačno stambenih zajednica ima u Beogradu, zapravo nije poznato. Naime, dosadašnje skupštine stanara nisu imale obavezu da se evidentiraju. Zna se, na primer, da "Gradsko stambeno" održava oko 14.000 zgrada.

Iako je Republički geodetski zavod registar uspostavio još u junu, većina stanara čeka "minut do 12" da imenuje kućepazitelja. Mnogi se uzdaju i u produžetak roka, o kome za sada nadležni ne razmišljaju. Zvezdarci prednjače po broju upisanih u registar sa 226 stambenih zajednica, u stopu ih prati Novi Beograd sa 221. Surčin ima svega dve evidencije, a Sopot nijednu.

- Ostalo je još dosta neupisanih, ali očekujemo da ih za ova dva meseca bude mnogo više nego tokom letnjih meseci, kada je većina bila na godišnjem odmoru - kaže Vesna Protulipac iz Republičkog geodetskog zavoda. - Oformljen je i registar profesionalnih upravnika, pa se nadamo da će se sada povećati broj prijava onih koji su čekali na njih. U protekloj nedelji primećuje se drastičan skok registracija. Informaciju o mogućem produžavanju roka nemamo.

Ipak, ukoliko stanari u dogledno vreme ne organizuju sastanak i ne izaberu upravnika iz svojih redova ili ne angažuju profesionalca, opština će neodgovornim stanarima dodeliti prinudnu upravu.

- Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština, a ona će biti i u obavezi da osnuje preduzeće za održavanje zgrade, kome će biti poverena briga o uređenju zgrade u slučaju prinudne uprave - kaže Vesna Protulipac. - Biće pokrenuta aplikacija koja će za prinudnu upravu birati profesionalnog upravnika, ravnomerno iz baze kako se ne bi ponavljali.

Kako bi se izašlo u susret prezauzetim stanarima, mogu se održavati i elektronske sednice. O tačkama dnevnog reda stanari će moći da se izjašnjavaju putem mejla, a upravnik će potom glasove odštampati i sprovoditi odluke.

Na sajtu opština, kao i Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture dostupni su obrasci neophodni za registraciju. Vlasnik jednog od posebnih delova može da sazove skupštinu i da potom dvotrećinskom većinom izaberu upravnika. Onda izabrani upravitelj popunjava prijavu, sačinjava zapisnik i odlazi u opštinu, gde se sa priznanicom o uplaćenoj taksi od 800 dinara prijavljuje.

Rešenje o registraciji dobija se u roku od pet dana. Ukoliko niko od stanara ne želi da bude upravnik, odlaze kod organizatora profesionalnog upravljanja i biraju kućepazitelja, koji potom ima obavezu da registruje stambenu zajednicu.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija