Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNAPREĐENJE PRAVOSUĐA PO MERI DETETA: Primenom vaspitnih naloga vrši se reintegracija maloletnika u društvo, povećava se efikasnost rada sudija i javnih tužilaca i ubrzava postupak


- Unapređenje pravosuđa po meri deteta od velikog je značaja za Ministarstvo pravde - ocenila je ministarka Nela Kuburović, ukazavši istovremeno na to da su u toj oblasti do sada postignuti značajni rezultati i realizovane brojne aktivnosti.

 Kuburović je, učestvujući na konferenciji "Unapređenje prava deteta kroz jačanje sistema pravosuđa i socijalne zaštite u Srbiji", istakla da dosadašnji izveštaji o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 pokazuju visok nivo realizacije aktivnosti u toj oblasti.

Ona je naglasila da su brojne aktivnosti ovog projekta integralni deo pomenutog akcionog plana, u okviru dela koji je posvećen pravima deteta, uključujući i pravosuđe po meri deteta.

Prioritet ovog projekta, kako je istakla, bila je efikasna primena vaspitnih naloga i vaspitnih mera vanzavodskog karaktera u cilju jačanja lične odgovornosti maloletnih učinilaca i njihove resocijalizacije u društvo.

Prema njenim rečima, primenom vaspitnih naloga ne vrši se samo reintegracija maloletnika u društvo, već se povećava i efikasnost rada sudija i javnih tužilaca i ubrzava postupak, sa ishodom čiji je kvalitet nemerljivo unapređen za društvo u celini.

Kuburović je, govoreći o rezultatima postignutim u četiri grada koji su obuhvaćeni pilot-projektom, navela da je broj izrečenih vaspitnih naloga u konstantnom porastu, tako da je 2009. godine bilo izrečeno 211 vaspitnih naloga, a 2016. godine 1.032.

Ti nalozi su primenjeni na više od četvrtine ukupnog broja prijavljenih učinilaca, što premašuje projektni indikator iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i rezultat je odlične saradnje projektnog tima sa Pravosudnom akademijom, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, više od 1.000 dece bilo je upućeno na različite programe intervencija u cilju njihove resocijalizacije i reintegracije u društvo.

Konferenciju je organizovala Kancelarija Unicefa u Srbiji, uz podršku Ministarstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Učesnicima skupa obratili su se i direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Izvor: Vebsajt Vlade, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija