Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT: Usvojena nova mera uspostavljanje sistema za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze spoljne granice EU. Predviđena je usaglašena i jedinstvena evropska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se proveravati podaci iz pasoša, ali i dozvoljeno vreme provedeno unutar šengenskog prostora. Novi automatizovani sistem će na granici sakupljati biometrijske podatke i "prepoznavati" građane prilikom sledećih putovanja. Cilj ove mere i da se smanji mogućnost prevara, krađe dokumenata i identiteta


Pečati u pasošu odlaze u istoriju. Evropski parlament je 25. oktobra 2017. godine u Strazburu izglasao uspostavljanje sistema za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze spoljne granice EU (EES), koji će od 2020. godine izazvati značajne promene pristupa šengenskom prostoru.

- Nove mere neće otežati život građana Zapadnog Balkana. Naprotiv, trebalo bi da olakšaju prolazak granica. Cilj je upravo bio da se što brže putuje. Istovremeno, i da doprinese borbi protiv terorizma. Ceo sistem zovemo "pametnim granicama" - kaže poslanica EP i izvestilac iz senke za modernizovanje granica Tanja Fajon.

Predviđena je usaglašena i jedinstvena evropska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se proveravati podaci iz pasoša, ali i dozvoljeno vreme provedeno unutar šengenskog prostora. Novi automatizovani sistem će na granici sakupljati biometrijske podatke i "prepoznavati" građane prilikom sledećih putovanja. Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je istakao da je cilj ove mere i da se smanji mogućnost prevara, krađe dokumenata i identiteta.

Tanja Fajon kaže da će u pregovorima koji će EP sada voditi s Evropskim savetom povodom drugog sistema ETIAS, o kojem se pisalo prethodnih dana, nastojati da svi koji nemaju unapred pribavljenu autorizaciju za ulazak mogu da je dobiju na posebnom kiosku na granici. Ona kaže i da cena nije definitivna, pa može da se dogodi da posle pregovora bude i niža od predviđenih 10 evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, G. Čvorović, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija