Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT: Grupa poslanika traže ukidanje pomeranja kazaljki na satu dva puta godišnje, zbog dokaza o negativnom uticaju te prakse


Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.

Kako se navodi, zahtev za ukidanje pomeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse.

"Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata", istakao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu", rekao je Svoboda na konferenciji za novinare u EP u Strazburu.

Takođe, kako je dodao, pomeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

"Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi češki poslanik.

Svoboda kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će pomenuta radna grupa dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da uputi predlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u EP.

Izvor: Vebsajt B92, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija