Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Od 2018. godine obavezan preventivni pregled na depresiju u domovima zdravlja. Skrining obuhvata uzimanje podataka od pacijenta potrebnih za utvrđivanje simptoma depresije, identifikaciju faktora rizika, evidentiranje nađenog stanja i preduzetih mera, a po potrebi upućivanje pacijenata na specijalističko-konsultativne preglede, individualni zdravstveno-vaspitni rad, kao i prebacivanje podataka u medicinsku dokumentaciju


U domovima zdravlja širom Srbije od 2018. godine počinje akcija preventivnih pregleda građana na depresiju.

To je važno jer analize stručnjaka na globalnom nivou pokazuju da će za nekoliko godina depresija postati vodeća bolest u svetu.

Docent dr Ivana Stašević Karličić, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" objašnjava da je u toku 2013. godine, na inicijativu Ministarstva zdravlja, primenjen projekat "Skrining na depresiju na nivou primarne zdravstvene zaštite". "Instrumente" za skrining primenjivali su lekari opšte prakse u određenom broju domova zdravlja u Srbiji.

"Projekat je trajao godinu dana. Na osnovu dobijenih rezultata i praćenja trendova u oblasti prevencije mentalnih poremećaja, Ministarstvo zdravlja će uvesti obavezni skrining na depresiju koji će se raditi u ordinacijama izabranih lekara", kaže dr Stašević Karličić.

U istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, utvrđeno je da 4,1 odsto stanovništva pokazuje simptome depresije.

U ustanovama primarne zdravstvene zaštite planirano je da se godišnje uradi oko 446.000 pregleda, odnosno da se obuhvati oko osam odsto ciljne populacije.

Preventivni pregled obuhvata uzimanje podataka od pacijenta potrebnih za utvrđivanje simptoma depresije, identifikaciju faktora rizika, evidentiranje nađenog stanja i preduzetih mera, a po potrebi upućivanje pacijenata na specijalističko-konsultativne preglede, individualni zdravstveno-vaspitni rad, kao i prebacivanje podataka u medicinsku dokumentaciju.

Procenjuje se da je od četiri do deset odsto opšte populacije tokom života imalo depresivnu epizodu. Bolest više pogađa žene. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 350.000 ljudi svih uzrasta boluje od depresije. Čak 67 odsto tih depresija su povratnog ili hroničnog toka.

Izvor: Vebsajt 021, 26.10.2017.
Naslov: Redakcija