Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OSTVARIVANJU POSEBNIH PRAVA PRAVOSUDNIH FUNKCIONERA I ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIM ORGANIMA I UPRAVI ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA SA TERITORIJE AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA: Uredba je stupila na snagu 26. oktobra 2017. godine


Uredba o ostvarivanju posebnih prava pravosudnih funkcionera i zaposlenih u pravosudnim organima i upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija ("Sl. glasnik RS", br. 95/2017 - dalje: Uredba) stupila je na snagu 26. oktobra 2017. godine.

Kako je definisano članom 1., Uredbom se propisuje ostvarivanje posebnih prava sudija i zamenika javnih tužilaca u Prekršajnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici, Osnovnom javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici i Višem javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici i posebnih prava zaposlenih u pravosudnim organima.

Ovom uredbom propisuje se i ostvarivanje posebnih prava zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Kazneno-popravnom zavodu u Kosovskoj Mitrovici, Kazneno-popravnom zavodu u Istoku, Okružnom zatvoru u Gnjilanu, Okružnom zatvoru u Peći, Okružnom zatvoru u Prizrenu, Okružnom zatvoru u Prištini i zaposlenih koji su u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija preuzeti iz privremenih institucija u Prištini.

Posebna prava jesu: pravo na posebnu penziju i pravo na zdravstveno osiguranje.

Pravosudni funkcioneri i zaposleni u pravosudnim organima ostvaruju posebna prava ako na dan stupanja na snagu ove Uredbe vrše samo pravosudnu funkciju u pravosudnim organima ili ako su zaposleni samo u pravosudnim organima.

Zaposleni u upravi ostvaruju posebna prava ako su na dan stupanja na snagu ove Uredbe zaposleni samo u upravi.

Zaposleni u pravosudnim organima i upravi ostvaruju posebna prava i kada su zaposleni na određeno vreme.

Izvor: Redakcija, 26.10.2017.