Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Sindikati traže dopunu Predloga zakona, jer nije jasno ko kontroliše poslodavca, nisu jasno definisani ishodi učenja, nije dovoljno aktiviran nivo pedagoške podrške, radno mesto nije jasno definisano, kao ni pitanje socijalne zaštite


Rešenje pitanja bezbednosti na radu je pre svega u interesu poslodavaca, ocenjeno je na konferenciji o "Bezbednost i zdravlju na radu u dualnom obrazovanju", na kojoj su, međutim, predstavnici sindikata saopštili da su nezadovoljni pojedinim delovima Predloga zakona o dualnom obrazovanju o kojem raspravlja parlament i da bi ga trebalo dopuniti.

Učesnici skupa su saglasni da je unapređenje bezbednosti na radu oblast koja zahteva saradnju svih uključenih strana.

Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da sindikati nisu zadovoljni nivoom bezbednosti na radu u firmama u Srbiji, kao i da postoji problem kada poslodavci ne prepoznaju ulogu sindikata po tom pitanju.

"Nismo potpuno zadovoljni sa Predlogom zakona, jer ima manjkavosti i mogućnosti zloupotrebe i nisam siguran da možemo na pravi način da zaštitimo mlade od poslodavaca", rekao je Mihajlović.

Sindikat, dodao je, polaže velike nade da će bezbednost i zdravlje napredovati to se, kaže, i dešava svake godine, ali ima još preduzeća koje ne dozvoljavaju ni sindikalno organizovanje i samim tim smo nemoćni da u ovoj oblasti delujemo.

To su, ukazao je, najčešće preduzeća stranih investitora koji za svoje takvo poslovanje imaju podršku države.

Potpredsednik UGS Nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da dualno obrazovanje ima za cilj da obrazovanje i priprema za rad bude što jeftinija, "što ne znači da je to najbolji sistem".

"Mi nemamo privrednu strategiju, ne znamo šta školujemo, a zahtevamo reforme", rekao je Živanović.

Dodao je da u zakonu o dualnom obrazovanju nije jasno ko kontroliše poslodavca, nisu jasno definisani ishodi učenja, nije dovoljno aktiviran nivo pedagoške podrške, radno mesto nije jasno definisano, kao ni socijalna zaštita.

"Sistem dualnog obrazovanja bi se prvenstveno mogao koristiti kod zemalja koje imaju ekspanziju privrednog rasta, što mi nažalost nismo", rekao je Živanović.

On je dodao da sindikati pozivaju da se kroz amandmane izvrši izmena i dopuna Predloga zakona.

"Reforma je potrebna, ali bez strategije plašim se na osnovu iskustva da je to osuđeno na propast", zaključio je Živanović.

Predsednik Unije poslodavca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja do sada bilo veoma aktivno u sprovođenju mera bezbednosti na radu, kao i da je rešenje tog pitanja pre svega u interesu poslodavaca koji snose materijalnu i zakonsku odgovornost ako do povreda dođe.

"Imamo problem sa povredama na radu, jer ljudi koji nisu prošli edukaciju u svom profesionalnom bavljenju ne znaju da se zaštite, ne koriste sredstva zaštite i ne znaju gde su opasnosti. Samo uvođenje dualnog obrazovanja će više uticati na poboljšanje uslova rada i zaštite nego što bi to bilo da nemamo dualno obrazovanje", rekao je Atanacković.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za strateško planiranje Gabrijela Grujić rekla je da je najveća prednost dualnog obrazovanja što će mladi nakon srednje škole biti stručnjaci za neku od oblasti, kao i da će njihova znanja biti usaglašena sa tehnološkim razvojem.

"Mi smo zatekli sistem gde je srednje stručno obrazovanje bila teorijska nastava i malo prakse nekoliko nedelja pred kraj godine, u tom periodu se nije vodilo računa o bezbednosti dece na tim praksama. Kroz naš zakon se vidi da je bezbednost veoma važna komponenta i vidi se jasna odluka da se poštuje zakon i da se poštuje bezbednost", rekla je Grujić.

Važno je, istakla je, da deca steknu sve kompetencije koje su potrebne za savremeni inovacioni napredak, da budu preduzimljivi, da razvijaju timski duh, razmišljaju proaktivno.

"Obrazovanje jeste kvalitet, ali je znanje moćan resurs ispred svake titule", zaključila je Grujić.

 

Izvor: Izvor: Vebsajt RTV, 25.10.2017.
Naslov: Redakcija