Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Izmenom Ustava predviđena i disciplinska odgovornost sudija


- Jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa jedan je od osnovnih ciljeva Ministarstva pravde, koji je definisan i Akcionim planom za Poglavlje 23 - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je istakla da su efikasnost i nezavisnost pravosuđa temelj vladavine prava u svakoj državi, ali da to podrazumeva i njegovu odgovornost.

Govoreći o predstojećim izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) u oblasti pravosuđa, Kuburovićeva je navela da one, između ostalog, treba da unaprede i pitanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Ona je naglasila da je Ministarstvo pravde pokrenulo proces konsultacija sa organizacijama civilnog društva u vezi sa izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa.

Kuburovićeva je navela i da je u toku javna rasprava koja treba da rezultira najboljim rešenjima o načinu izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, njihovoj stručnosti, te nadležnosti i sastavu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

- Uspostavljanje efikasnog pravosuđa garantuje nezavisnost sudija, kao i mehanizme sudijske odgovornosti. Sudijska nezavisnost štiti pojedinca, omogućava pravedno i nepristrasno suđenje pred sudom, ali i štiti od zloupotrebe ovlašćenja - rekla je Kuburovićeva.

Ona je podsetila da je postojeći zakonski okvir definisao odgovornost sudija kroz disciplinski postupak koji pokreće disciplinski tužilac.

Kuburovićeva je istakla da će predlog predstojećih izmena Ustava u oblasti pravosuđa biti prosleđen Venecijanskoj komisiji i da je uverena da će te izmene, nakon usvajanja, doprineti jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.10.2017.
Naslov: Redakcija