Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Reforma obrazovnog sistema kroz izmene sistemskih zakona u prosveti


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, najavio je izmenu sistemskih zakona u prosveti ističući da je to neminovnost i da će to Ministarstvo analizirati sistem "Bolonje" kako bi se olakšalo studentima.

On je rekao da u upravne odbore ustanova moraju ući i poslodavci, ali i da će roditelji dobiti sasvim drugu ulogu nego što je to trenutno slučaj.

On je naveo da je primetno da niko ne želi da gubi vreme obučavajući ljude koji su tek završili fakultete i da sa njima radi od početka.

Govoreći o bolonjskom procesu, Šarčević je rekao da će biti analiziran pošto se često dešava da studenti ne mogu da ispune kvotu od 60 poena.

"Onda se ta kvota obara i mislim da ćemo kroz postupke dualnih modela za ljude koji su prošli neke cikluse obrazovanja i stekli određenu praksu imati određen broj bonusa koji će olakšati upis i napredovanje na studijama", naveo je Šarčević.

On je dodao da država i Ministarstvo prosvete moraju da budu jako fleksibilni i naprave dobre modele sa privredom kako bi se obrazovanje što više prilagodilo privredi.

Šarčević je rekao da sistem obrazovanja mora napraviti bolju vezu sa privredom i da svoje organe, institute i zavode napravi fleksibilnijim prema zahtevima tržišta i privrede.

Ministar je istakao da je važno da budemo svesni činjenice da su na tržištu rada potrebne češće prekvalifikacije, dokvalifikacije, ali i doživotno učenje i usavršavanje.

Šarčević je rekao da je Ministarstvo prosvete model obrazovanja i preduzetništvo stavilo na "glavnu agendu" odnosno označilo kao prioritete.

On je ukazao da je više od 50 odsto mladih radno sposobnih u zemlji u "nevolji" kada je u pitanju nalaženje posla.

Šarčević je naglasio da se dugo niko nije bavio strategijom razvoja privrede, to jest nije definisano koje oblasti proizvodnje su nam potrebne.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.10.2016.
Naslov: Redakcija