Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU: VST da ubrza izbor tužilaca


Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je apel Visokom savetu tužilaštva da maksimalno ubrza postupak izbora kandidata za 38 javnih tužilaca u VJT po konkursu iz aprila ove godine, jer će se nakon isteka perioda upućivanja u februaru 2024. godine u osnovna tužilaštva vratiti svi upućeni tužioci, njih 18, a već je vraćeno njih sedam.

- Usled nemogućnosti daljeg upućivanja javnih tužilaca iz nižih u viša javna tužilaštva, ukoliko se konkurs ne okonča do februara, nedovoljan broj kadrovskih kapaciteta će dovesti u pitanje dalji rad VJT u Beogradu kako Odeljenja za opšti kriminal, tako i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije- navode iz ovog tužilaštva. - VJT u Beogradu je najveće tužilaštvo u Srbiji sa najvećim brojem predmeta u radu za teška krivična dela. Povratak svih upućenih javnih tužilaca u osnovna javna tužilaštva, dovešće do blokade rada VJT oličene u nemogućnosti ostvarivanja prava na suđenje u razumnom roku, odugovlačenja postupka u pritvorskim predmetima i povrede prava oštećenog.

Oni navode da kod složenih predmeta sa velikim brojem osumnjičenih, oštećenih i svedoka, gde je ranije bilo angažovano po dva i više javnih tužilaca radi praćenja predmeta i preduzimanja dokaznih radnji, to više neće biti moguće.

Zbog toga VJT u Beogradu apeluje na Savet da što hitnije okonča postupak izbora javnih tužilaca po ovom konkursu objavljenom u "Službenom glasniku RS" broj 28/23, 12. aprila 2023. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, S. J. M., 22.09.2023.
Naslov: Redakcija