Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA KRIVIČNOG ZAKONODAVSTVA: Krivičari predlažu ukidanje pripremnog ročišta


Pripremno ročište, kao faza krivičnog postupka koja prethodi glavnom pretresu, pokazalo se kao faktor odugovlačenja krivičnog postupka, jer može trajati čak i mesecima, rekla je na savetovanju krivičara na Zlatiboru sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Škulić.

Najadekvatnije bi bilo da se pripremno ročište potpuno ukine ili da ostane samo kao fakultativna mogućnost o kojoj bi odlučivao sudija u konkretnom predmetu. Osim toga, potpuno je nejasno iz kog razloga je zakonodavac isključio javnost na pripremnom ročištu. Nekada se dešava da se iz faze pripremnog ročišta odmah prelazi na fazu glavnog pretresa, koji je centralni deo krivičnog postupka i koji je formalno javan. Sud je u obavezi da utvrdi potpuno i tačno činjenično stanje i zato se dokazni predlozi mogu podnositi i prihvatiti i na glavnom pretresu, što je bitno i sa stanovišta prava na odbranu – rekla je sudija Jelena Škulić.

Advokat Jugoslav Tintor smatra da bi pripremno ročište možda trebalo zameniti ročištem za preispitivanje optužnice, što je rešenje koje postoji u krivičnom postupku Crne Gore. Govoreći o takozvanim “kontaminiranim dokazima” i načelu “ploda otrovnog drveta”, Tintor je istakao da se ovaj problem ne sme rešavati kroz sudsku praksu već bi trebalo da bude razrađen u odredbama Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013, 55/2014, 35/2019, 27/2021 - odluka US i 62/2021 - odluka US).

Podsetio je na cilj krivičnog postupka – da niko nevin ne bude osuđen, ali je dodao da se u praksi često razmišlja drugačije – da niko kriv ne bude oslobođen.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 23.09.2022.
Naslov: Redakcija