Zastava Bosne i Hercegovine

DOKAZIVANJE VRŠNJAČKOG NASILJA: Svaka modrica mora biti dokumentovana i fotografisana, kako bi kada otpočne postupak, tužilac imao dokaz


Svaka modrica mora biti dokumentovana i fotografisana, kako bi kada otpočne postupak, tužilac imao dokaz da je žrtva nasilja, kaže veštak sudske medicine dr Đorđe Alimpijević

Dodaje da nasilje počinje uvredama, šamarima i da se u nekim slučajevima završi ubistvom.

Alimpijević je naveo da je nasilje opšteprisutno, ali da se mnogo češće govori o nasilju koje roditelji ili staratelji vrše nad decom, nego o vršnjačkom nasilju.

Vršnjačko nasilje može biti veoma brutalno, što nam govori i slučaj u Novom Kneževcu, objašnjava Alimpijević. "Nasilje počinje sa nekoliko šamara, jednom modricom zbog koje niko ne ode lekaru, ali ukoliko se ta modrica dokumentuje, objasni, veže za slučaj prebijanja, nasilja - ona može da pokrene neku društvenu reakciju na nivou Centra za socijalni rad, Tužilaštva, škole koja takođe ima instrumente sankcionisanja ponašanja koje nije u skladu sa nekim normama", objašnjava Alimpijević.

Dodaje da se osobe koji su žrtve nasilja teško odlučuju da odu na pregled kod lekara.

"Svi posle pričaju on je bio modar, ali to jednostavno nije dokumentovano. Kada dođete do postupka, vi jednostavno morate da imate nekakav dokaz, nešto što je napisano od lekara ili fotografisano", objašnjava Alimpijević.

Ističe da su mladi pored fizičkog izloženi i psiho-fizičkom nasilju i da žrtva podjednako pati.

"Vršnjačko nasilje u Novom Kneževcu završilo se gašenjem jednog mladog života, ali isto tako postoje mladi ljudi koji pate zato što ih u školi biju, zato što su debeli, klempavi, loše obučeni i oni iz dana u dan pate zbog toga što im vršnjaci lupaju čvrge. To ne mora da bude očigledna primenjena sila, ali je dovoljna da ta mlada osoba nad kojom se vrši taj vid nasilja pati", poručio je Alimpijević.

Policija je uhapsila M. D. (19), J. D. (18) i dvojicu maloletnika starih 15 i 16 godina koji su osumnjičeni da su ubili 17-godišnjeg B.M. u Novom Kneževcu.

Četvorica osumnjičenih su posle kratke rasprave udarali mladića rukama i nogama, a kako je obdukcija pokazala, mladiću je usled udaraca u stomak pukla jetra. Telo B.M. pronađeno je u parku u Novom Kneževcu 18. septembra ove godine, bez vidljivih povreda.

Pošto je utvrđeno da je smrt nastupila nasilno, pokrenuta je istraga, te je policija ubrzo uhapsila osumnjičene. Nakon saslušanja u tužilaštvu, svima je određen pritvor do 30 dana.

Izvor: Vebsajt 021, 24.09.2019.
Naslov: Redakcija