Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IPARD: Objavljeni konkursi za traktore i mehanizaciju


Objavljena su dva konkursa za programe IPARD, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović i pojasnio da se radi o pozivima koji se odnose na traktore i mehanizaciju.

Nedimović je odgovarajući na pitanje da li će uslovi za seljaka biti povoljniji, jer se žale da je teško, rekao da ništa u životu nije lako, kao i da su govorili da je teško i kada su postojale samo nacionalne mere.

"Ima jedna baka iz Stare Pazove, ona je aplicirala i dobila je traktor, bavi se ratarstvom. Ima 65 godina i sve je uspela da reši. Ja svim poljoprivrednicima kažem: 'Ako je ona mogla, možete i vi, sve je stvar volje'. Ako želiš da dobiješ povrat od 65 odsto, moraš malo i da se potrudiš", ukazao je Nedimović.

Najavio je i da će do kraja godine biti još dva poziva za IPARD programe vezane za mere ruralnog turizma i prerađivačku industriju.

Upitan šta će Ministarstvo učiniti u cilju povećanja kvaliteta pšenice, s obzirom da "gubimo tržište brašna, a prodajemo pšenicu kao stočnu hranu", Nedimović je ukazao da pre svega moramo da počnemo da "sejemo seme koje nije sa tavana, već sertifikovano i ima sve deklaracije".

"Moramo da povedemo računa i o organskoj proizvodnji i konceptu zdrave hrane. Koliko vidim, belo brašno nije uključeno u taj sistem, nije toliko zastupljeno", rekao je ministar.

Dodao je da se promenom navika smanjila potrošnja belog brašna za 12,7 odsto.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.09.2019.
Naslov: Redakcija