Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, sastao se u Alibunaru sa načelnicima upravnih okruga Srbije u okviru redovnih susreta, a u cilju bolje primene reforme javne uprave na svim nivoima vlasti.

Ružić je tom prilikom istakao da su veliki pomaci ostvareni u okviru reforme javne uprave, posebno u zakonodavnom delu, naglašavajući da je najzahtevniji deo upravo primena zakonskih rešenja.

Prema njegovim rečima, u tom poslu potrebna je jača uloga načelnika okruga kako bismo osigurali da se i na lokalnom nivou reforma dobro razume i adekvatno primeni.

Ministar je, napominjući da je uloga načelnika značajna u dosadašnjim aktivnostima u okviru reforme inspekcijskog nadzora, najavio uskoro i izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru, sa čime će se uskoro izaći pred javnost u okviru javne rasprave.

Veliki broj novina koje predlažemo ovim dopunama tiče se olakšavanja rada privrednika, ali i inspektora, naveo je on i podvukao da je aktuelni tekst pomenutog zakona veoma dobar i da se ponajviše dopunjava novim mehanizmima.

“Neki od tih mehanizama je i takozvani “subjekat od poverenja”, čime će se predložiti period za privrednike sa dobrom istorijom poslovanja koje inspekcije neće posećivati neko vreme, već će ti privrednici raditi samoprocene i o njima obaveštavati inspekcije”, objasnio je Ružić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.09.2018.
Naslov: Redakcija