Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Do sada stiglo 20 predloga organizacija civilnog društva o promenama Ustava u oblasti pravosuđa


U zgradi pravosudnih organa u Kragujevcu 26. septembra 2017. godine je održan treći okrugli sto u okviru javne debate o promenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) u oblasti pravosuđa, a učesnici su razgovarali o nadležnostima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Okrugli sto organizovali su Ministarstvo pravde i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, čiji su predstavnici istakli da je debata o promenama Ustava inkluzivan i transparentan proces, čiji je cilj da zainteresovana javnost iznese svoje predloge za promenu najvišeg pravnog akta u zemlji.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz istakao je da je želja Ministarstva i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom da se čuju stavovi predstavnika struke i stručnih udruženja, organizacija civilnog sektora i drugih o tome šta je neophodno da se menja u Ustavu.

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da je tema okruglog stola u Kragujevcu izabrana kako bi se pre debate o tome ko treba da čini VSS i VKS razgovaralo o nadležnostima ta dva organa.

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Žarko Stepanović, podsetio je da su u dosadašnjoj debati o promenama Ustava u oblasti pravosuđa održana dva okrugla stola u Beogradu, a da se pored ovog u Kragujevcu planiraju i okrugli stolovi u Nišu i Novom Sadu u oktobru i na kraju procesa završni okrugli sto u Beogradu.

On je podsetio da su organizacije civilnog društva imale priliku da do 1. jula 2017. godine Ministarstvu pravde dostave pisane predloge za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, da se u međuvremenu u proces uključila i šira javnost, te da je do sada stiglo ukupno 20 predloga.

Na okruglom stolu u Kragujevcu mišljenja o promenama Ustava u oblasti pravosuđa izneli su predstavnici Visokog saveta sudstva, Udruženja sudija prekršajnih sudova, Sindikata pravosuđa Srbije...

Izvor: Vebsajt Danas, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija