Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU: STUDIJA O UTICAJU PIRATERIJE NA PRODAJU U OBLASTI MUZIKE, KINEMATOGRAFIJE, KNJIŽEVNOSTI, VIDEO-IGARA


Studija o uticaju piraterije na prodaju u oblasti muzike, kinematografije, književnosti, video-igara koštala je Evropsku komisiju 360.000 evra. Ipak, EU nikad nije objavila rezultate istraživanja jer nisu pružili dovoljno dokaza da piraterija predstavlja veliki problem.

Istraživanje je sprovela holandska kompanija Ecory, koja je objavila izveštaj na 304 strane u maju 2015. godine. U njemu je zaključeno da rezultati u globalu ne pružaju snažan statistički dokaz o negativnom uticaju piraterije na prodaju i kršenje autorskih prava.

"To ne znači da piraterija nema nikakvog efekta, već da statistička analiza ne pruža dovoljno dokaza o postojanju tog efekta", navodi se u izveštaju.

Studija je čak pokazala da ilegalno preuzimanje i strimovanje video-igara zapravo može da pospeši njihovu legalnu prodaju.

Jedini negativni uticaj piraterije bio je vezan za najpopularnije blokbaster filmove. Na svakih 10 ilegalno odgledanih filmova, četiri se pogleda legalno.

Studija je ugledala svetlost dana tek nedavno, zahvaljujući Juliji Redi, članici Evropskog parlamenta koja predstavlja Nemačku piratsku partiju. Ona je objavila kopiju izveštaja na svom privatnom blogu, nakon što je uspela da dođe do nje putem Zakona o javnom informisanju EU.

Evropska organizacija za digitalna prava tvrdi u svom blog postu da je pun sadržaj izveštaja namerno zataškan, ukazujući na akademsku studiju "Movie, Piracy and Displaced Sales in Europe" iz 2016. godine, koju su sprovela dva zvaničnika Komisije. U studiji se spominje samo deo istraživanja kompanije Ecory koji se odnosi na blokbaster filmove, dok su drugi zaključci izostavljeni.

Izvor: Vebsajt 021, 24.09.2017.