Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Cena vrtića uskoro bi mogla da se poveća. Prema Predlogu zakona, ubuduće bi veći trošak bio na teret roditelja, jer gradovi i opštine više neće morati da dotiraju 80 odsto ekonomske cene. Lokalne samouprave će same određivati koliko će dotirati za vrtiće


Cena vrtića uskoro bi mogla da se poveća. Prema Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ubuduće bi veći trošak bio na teret roditelja, jer gradovi i opštine više neće morati da dotiraju 80 odsto ekonomske cene, kao što je to do sada bilo.

Da li će se lokalne vlasti toga i pridržavati?

Jedno ili dvoje u vrtiću, za roditelje važna matematika. Mogućnost da će posle usvajanja novog zakona cena vrtića biti još jedan udar na novčanik brine roditelje.

Bez obzira na najavljene mere, Beograd ostaje na istom.

"Razumeo sam ministra da to radi zbog drugih lokalnih samouprava ima gradova koji to ne mogu da podnesu. Što se nas tiče, ostajemo pri svojoj odluci, i to se neće promeniti", kaže Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Do sada su lokalne samouprave plaćale 80 odsto cene vrtića, dok je ostatak išao na teret roditeljima.

Poskupljenje vrtića roditelje, kažu, stavlja pred dilemu, da li se više isplati državni ili privatni vrtić.

"Onda bi ispalo preko 10 hiljada cena vrtića to je onda isto kao i privatni pa mislim da će se mnogi odlučiti da izaberu bolje uslove za istu cenu", smatraju roditelji.

Lokalne samouprave će, kako navodi predlagač Mladen Šarčević, same moći da odrede koliko će dotirati za vrtiće, jer ima i onih opština koje to ne mogu da čine. Kao jednu od novina u zakonu navodi i socijalne karte roditelja.

Ekonomska cena vrtića

  • Roditelji - 20% cene
  • Kragujevac 17 200 din
  • Jagodina 19 376 din
  • Novi Sad 19 380 din
  • Niš 20 000 din
  • Beograd 27 952 din
Izvor: Vebsajt B92, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija