Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O USLOVIMA ZA UPUĆIVANJE ZAPOSLENIH NA PRIVREMENI RAD U INOSTRANSTVO I NJIHOVOJ ZAŠTITI: Od 13. januara 2016. godine, kada je počela primena Zakona, registrovan je odlazak 6.000 radnika, uglavnom građevinara i IT stručnjaka


Od 13. januara 2016. godine primenjuje se Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 91/2015). U čitavoj 2015. godini registrovan je odlazak 1.400 radnika, a od početka ove, od kad se Zakon primenjuje, taj broj premašio je 6.000. Uglavnom su to građevinari i IT stručnjaci.

Pomoćnik ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Zoran Lazić, kaže da više nije moguće, kao što se pre dešavalo, da se ugovori o radu i aneksi ugovora potpisuju u samom avionu.

"Radnik mora da zna gde ide i kakvi su uslovi rada, poslodavac mora da ga obuči za bezbedan rad", navodi Lazić.

Kaže da je od početka primene Zakona proteklo malo vremena da bi se imala kompletna informacija da li se na terenu sve i ispoštuje, a ono što je inspekcija uspela da iskontroliše je da se taj Zakon poštuje.

Predviđenih procedura moraju da se pridržavaju i agencije i matične firme koje upućuju svoje radnike u inostranstvo.

 Donošenje ovog Zakona ubrzala je nesreća u februaru 2015. godine na ruskom poluostrvu Jamal, kada je u požaru stradalo šest naših državljana. Ispostavilo se da su radili u nehumanim uslovima bez jasnog radno-pravnog statusa.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 24.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija