Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Utvrđena konačna lista kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, te predlog DVT-a Vladi RS za tužioce 28 javnih tužilaštava u Srbiji


Državno veće tužilaca (DTV) utvrdilo je 26. septembra 2016. godine konačnu listu kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, sa koje će prva tri najbolje ocenjena kandidata biti predložena Vladi Republike Srbije.

Na prvom mestu rang liste nalazi Snežana Stanojković, koja trenutno radi kao zamenik Tužioca za ratne zločine, a pored nje Vladi će biti predloženi i aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Vlada Republike Srbije će potom Narodnoj skupštini Republike Srbije predložiti jednog ili više kandidata za Tužioca za ratne zločine, a kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika biće izabran za novog Tužioca za ratne zločine.

Na DVT-ovoj rang listi kandidata za Tužioca za ratne zločine Stojkovićeva je na prvom mestu sa 69,6 bodova, sledi je Petrović sa 63,6 boda, Terzić sa 61,6 boda, pa zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić sa 59,2 boda i zamenik Republičkog javnog tužioca Đorde Ostojić sa 40,8 bodova.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem prošle godine Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa.

Tada je Terzić tada dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer, nije dobio podršku više od polovine narodnih poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik u kandidat za novog tužioca Milan Petrović.

DVT je takođe utvrdio i svoj konačni predlog Vladi Republike Srbije za tužioce 28 javnih tužilaštava u Srbiji, dok će za preostala četiri tužilaštva koja nemaju šefa, konkurs biti ponovljen iz objektivnih razloga, dok se u jednom čeka dodatna dokumentacija.

Oglas za izbor 88 javnih tužilaca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je DVT dao Vladi predlog sa listama kandidata za šefove 55 tužilaštava, dok liste sa kandidatima za 33 tužilaštva nisu uopšte bile poslate Vladi Republike Srbije.

Novi sastav DVT koji radi od maja, opredelio se u slučaju izbora za tužioce javnih tužilaštva da Vladi predloži po jednog najboljeg kandidata, odnosno dvoje - tamo gde su kandidati imali jednak broj bodova ili je razlika u bodovima manja od 1.

U tom najvišem tužilačkom organu ističu da je ovo prvi put da DVT štiti samostalnost tužilaca od političkog uticaja na njihov izbor, što je od posebne važnosti za ostvarivanje ciljeva iz pregovaračkog Poglavlja 23 koje se bavi pitanjima pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.09.2016.
Naslov: Redakcija