Zastava Bosne i Hercegovine

ŠTEDNJA GRAĐANA U BANKAMA NASTAVLJA DA RASTE: Kamata za štednju u dinarima od dva do 4%, a za devize oko 1%


Iako je najveći deo ove godine protekao uz pandemiju koronavirusa, štednja građana u bankama je nastavila da raste i to naročito u dinarima, a i podaci banaka potvrđuju da su kamatne stope na dinarsku štednju mnogo isplativije.

Kamatne stope na dinarsku štednju kreću se orijentaciono oko dva odsto na period oročenja od tri meseca, do četiri odsto kada se novac oročava na tri godine.

Za razliku od njih, nominalne kamatne stope na deviznu štednju za kratke periode oročenja jedva prelaze nulu, dok se za duže periode kreću oko jedan odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije od 3. avgusta, dinarska štednja je u odnosu na kraj prošle godine porasla za 8,2 odsto, a devizna za 1,8 odsto.

Sa ovim povećanjem, dinarski ulozi građana u bankama dostigli su cifru od 86,1 milijardu dinara. Veća štednja u domaćoj valuti je inače trend već godinama, jer se dobit na dinarsku štednju, za razliku od devizne, ne oporezuje, a veće su i kamatne stope na ovu vrstu štednje.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Tanjug ocenjuje da je rast dinarske štednje potpuno razumljiv pošto je kurs dinara stabilan.

"Nadam se da će, uz mere koje propisuje NBS, kurs i dalje ostati stabilan. To stvara poverenje u domaću valutu i građanima odgovara da štede u valuti u kojoj i primaju plate, a da pritom ne strepe i ne zavise od oscilacije kursa strane valute", kaže on.

Dodaje, da se samim tim što su kamate na dinarsku štednju znatno veće, a inflacija mala i godinama se kreće ispod dva odsto, više isplati štedeti u domaćoj valuti.

To pokazuje i analiza NBS o isplativosti štednje oročene na godinu dana i reoročavane u periodu od osam godina, od juna 2012. do juna 2020. prema kojoj bi štediša koji je štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja, dakle u junu 2020. godine dobio skoro 39.500 dinara ili oko 340 evra više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

I u bankama navode da su njihovi klijenti tokom pandemije koronavirusa štedeli više nego ranije.

Izvor: RTV, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija