Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Bolji uslovi za život i rad za osobe sa invaliditetom


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević svečano su otvorili Letnju školu osoba invaliditetom u Vrdniku, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Đorđević je naveo da je cilj letnje škole regrutovanje, motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije radi njihovog uključivanja u invalidski pokret Srbije, kao i kontinuirano i dugoročno učenje uz praksu.

Ministar je istakao da je prioritet Vlade Srbije da svim mladim osobama obezbedi bolje uslove za život i rad, bez obzira da li su sa ili bez invaliditeta jer, kako je rekao, svi treba da imaju jednake šanse za lepšu i bolju budućnost.

Ministar je ocenio da je uslovi za osobe sa invaliditetom poslednjih godina znatno poboljšani, kao i da je njihovo zapošljavanje veće nego ranije.

''Zalagaćemo se za veće zapošljavanje osoba sa invaliditetom i u narednom periodu. Oni su dokazali da često mnogo bolje i odgovornije rade svoj posao od drugih'', rekao je ministar.

Dodao je da je u planu izrada novog Zakona o socijalnoj zaštiti koji će, kako je naveo, i osobama sa invaliditetom obezbediti još bolje uslove.

Letnja škola je organizovana u okviru Akademije za mlade lidere sa invaliditetom koju je ove godine pokrenula Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Školu pohađa 14 mladih polaznika različitih kategorija invalidnosti iz cele Srbije, a Đorđević je rekao da je da je cilj škole regrutovanje, motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije i kontinuirano i dugoročno učenje uz praksu.

''Potrebno je da u potpunosti iskorenimo stereotipe kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ova akademija je dobra prilika da mladi nauče šta znači biti lider, a verujem da će neki od njih sigurno to i postati'', rekao je Đorđević i izrazio nadu da će se ovakve aktivnosti organizovati svake godine.

Kako se navodi, sedmoro učesnika je iz Beograda, troje iz Vojvodine, dvoje iz Užica, jedna polaznica iz Čačka i jedna iz Leskovca.

Letnja škola u Vrdniku traje do 28. avgusta.

Izvor: RTV, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija