Zastava Bosne i Hercegovine

UVOĐENJE SAVREMENIH TEHNOLOGIJA U CILJU BORBE PROTIV KRIMINALA MORA DA BUDE USKLAĐENO SA ZAKONSKOM REGULATIVOM


Uvođenje savremenih tehnologija u cilju borbe protiv kriminala je značajno, ali je važno da bude i usklađeno sa zakonskom regulativom, složili su se direktor policije Vladimir Rebić i Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Oni su razgovarali o značaju upotrebe sistema video nadzora radi povećanja bezbednosti građana, kao i da se svi postavljeni video nadzori koriste u skladu sa zakonom, saopštio je MUP.

Marinović je istakao da je potrebno uspostaviti odgovarajući zakonski okvir za obradu biometrijskih podataka, odnosno za korišćenje identifikacije lica upotrebom sistema video nadzora. Poverenik je rekao da se postojeći sistem video nadzora, koji je postavljen u Beogradu, koristi u skladu sa zakonom.

Upravo to je konstatovano i u izveštaju Poverenika, nakon što je prošle godine sproveden postupak nadzora u Policijskoj upravi Beograda.

Rebić je naglasio da će MUP, kao i do sada, sistem video nadzora koristiti isključivo u skladu sa zakonom. On je istakao da MUP ne koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica i da takve informacije, koje su se više puta pojavile u javnosti, nisu tačne.

Rebić i Marinović su se saglasili da bi obrada biometrijskih podataka, koja je uspostavljena i u nekim od najrazvijenijih demokratskih zemalja, mogla dati rezultat prilikom otkrivanja počinilaca najtežih krivičnih dela.

Podsetimo, međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) saopštila je početkom jula da "zabrinjavaju verodostojni izveštaji" o policijskoj upotrebi kamera za prepoznavanje lica za identifikaciju učesnika protesta u Beogradu.

"Amnesti internešenel se protivi korišćenju tehnologije prepoznavanja lica za masovni nadzor, na primer na protestima. Nova tehnologija, još u velikoj meri neregulisana, ima tendenciju da disproporcionalno cilja određene grupe ljudi, što može obeshrabrujuće da utiče na pravo na protest", rekla je tada istraživačica organizacije AI za Balkan Jelena Sesar.

Izvor: Radio 021, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija