Zastava Bosne i Hercegovine

URAĐEN PLAN REALIZACIJE NASTAVE U OSNOVNIM ŠKOLAMA U USLOVIMA VANREDNOG STANJA: Biće sastavni deo Pravilnika o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja i predstavlja osnovu za planiranje, organizaciju i realizaciju nastave


Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uradio je planove realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili drugih vanrednih situacija i okolnosti, u kojima je taksativno navedeno šta će se raditi na časovima svih predmeta od prvog do osmog razreda.

Izuzetak je fizičko za koji će, zbog specifičnosti samog predmeta biti urađen plan po temama i izborni predmeti – drugi strani jezik, građansko vaspitanje i verska nastava, za koje planovi realizacije nisu urađeni pošto je zahtev Ministarstva prosvete bio da se definišu samo za obavezne predmete.

Plan realizacije nastave biće sastavni deo Pravilnika o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja i predstavlja osnovu za planiranje, organizaciju i realizaciju nastave, rečeno je Danasu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

U toj ustanovi objašnjavaju da gradivo nije sažeto, ali da u Pravilniku o posebnom programu piše da je dozvoljeno odstupanje do 20 odsto.

Dakle, u zavisnosti od modela realizacije nastave, koji će se možda menjati tokom godine kako se bude razvijala epidemiološka situacija u pojedinim regionima, svakoj školi je ostavljena mogućnost da odstupi od plana realizacije do pomenutog procenta. Jedna od prednosti plana realizacije nastave je što će u svim školama biti isti redosled tema i nastavnih jedinica, a to će biti usklađeno sa TV časovima, pa će svi raditi istim redosledom – navode u ZUOV-u.

Što se tiče srednjih škola, u ZUOV-u kažu da plan realizacije nastave nije bilo moguće uraditi zbog velikog broja različitih programa i u gimnazijama (različiti smerovi, specijalizovana odeljenja), a naročito u srednjim stručnim školama. Zbog toga će svaka škola doneti plan realizacije nastave u skladu sa svojim programom nastave i učenja.

Srednje škole će dobiti plan snimanja TV časova sa kojim treba da usklade rad, pošto će za opšteobrazovne predmete u gimnazijama i neke stručne predmete u srednjim stručnim školama biti obezbeđena TV nastava preko kanala javnog servisa.

Izvor: Danas, V. Andrić, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija