Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Biće regulisana vožnja električnih trotineta


Vožnja električnih trotineta biće uskoro regulisana, i to novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, rekla je za RTS načelnica sektora prevencije i pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

Svetlana Miljuš je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da radna grupa MUP-a intenzivno radi na predlogu novog zakona, i da će on verovatno biti nalik nekom od zakona država EU, koje su najsličnije Srbiji po saobraćajnim uslovima.

Precizirala je da još uvek nisu donete konačne odluke, jer je teško dati pravni okvir za upravljanje nekim vozilom koje se brzo tehnološki razvija.

Podseća da su električni trotineti prvo išli brzinama do samo 10 kilometara na čas, a sada su te brzine mnogo veće.

Svetlana Miljuš je istakla da pojava tih trotineta nije bila iznenađenje samo za Srbiju, već i za Evropu i svet i da je svakoj državi ostavljeno da reši problem, a tako su se menjali i zakoni po nekoliko puta.

Kako kaže, u Francuskoj je dozvoljeno da se voze samo biciklističkim stazama i kolovozom, a u Belgiji i na trotoaru, ali samo brzinom hoda.

"Ne postoji jedinstven stav, jer je reč o specifičnoj kategoriji vozila", ukazuje Svetlana Miljuš.

Ne zna se ni kakav će biti zaključak kada je reč o deci, ali napominje da mora da se utvrdi starosna granica za upravljanje električnim trotinetima.

Pre toga, trebalo bi ispitati koliko deca razumeju pravo prvenstva prolaza, signalizaciju i oznake na kolovozu.

Kada je reč o Francuskoj, tamo je zabranjeno deci do osme godine da upravljaju električnim trotinetima, a deci do 12 je dozvoljeno, ali uz korišćenje zaštitne opreme.

Izvor: RTS, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija