Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKA UPRAVA SRBIJE UVELA NIZ POGODNOSTI ZA PORESKE OBVEZNIKE: Otvoreni šalteri „Vaš poreznik“ i uveden elektronski sistem za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza


Unapređen sistem Poreske uprave omogućava svim poreskim obveznicima da na jednostavniji način dobiju sve neophodne informacije, ali i da izmire svoje obaveze bez mogućnosti na grešku. Pored Kontakt centra koji je dostupan svakog radnog dana, građani mogu postaviti pitanje i elektronskim putem, preko e-mail adrese ili društvenih mreža.

Ljiljana Bazić, poreski savetnik kaže da su otvoreni posebni šalteri „Vaš poreznik“ u okviru 37 filijala Poreske uprave na teritoriji Republike Srbije, na kojima poreski obveznici mogu u neposrednoj komunikaciji sa poreskim službenikom, dobiti sve tražene informacije kao i besplatan štampani edukativni materijal, u obliku flajera ili brošura u kojima su na jedan lak i razumljiv način obrađene određene teme iz poreske materije.

O tome koliko je važno izmirivati porske obaveze, edukovani su i đaci osnovnih škola u Srbiji, a projekat pod nazivom „Poreski čas“ sproveden je u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Milana Bojčić, mlađi poreski savetnik kaže da učenici četvrtog razreda osnovne škole dobijaju osnovne informacije o značaju plaćanja poreza i da im se to prenosi na jednostavan i zanimljiv način usklađen njihovom uzrastu.

Takođe uvedeni su elektronski sistemi za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji, kao i izdavanje uverenja bez odlaska u filijale.

Ivana Mihajlović, poreski savetnik objašnjava da portal E-porezi omogućava poreskim obveznicima da elektronski dobiju uverenja o plaćenim porezima na svim uplatnim računima javnih prihoda, zatim uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno, kao i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku.

Kako bi upoznali privrednike sa najnovijim izmenama i dopunama zakona, Poreska uprava kontinuirano održava sastanke sa Privrednom komorom Srbije ali i predavanja za zaposlene u Razvojnoj agenciji Srbije i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 26.08.2019.
Naslov: Redakcija