Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RATNIM MEMORIJALIMA: Spomenici se mogu podizati onima koji nisu učinili ratne zločine, ne nalaze se na optužnicama i onima koji su rehabilitovani. Zahtev mogu da podnesu lokalna samouprava, građani ili inspekcija


Očekuje se primena zakona koji reguliše postavljanje spomen obeležja po Srbiji. Inicijativu mogu da podnesu lokalna samouprava, inspekcija i pojedinac

Sa spomenicima Aćif-efendiji u Novom Pazaru i teroristima OVK u Bujanovcu postupaće se u skladu s nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018 - dalje: Zakon). Ukoliko neko smatra da oni treba da budu uklonjeni, mora da podnese zahtev. Isti je slučaj i kada je u pitanju postavljanje novih znamenja. Konačan sud će dati komisija, odnosno Savet za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On naglašava da zahtev mogu da podnesu lokalna samouprava, građani ili inspekcija. Prema Zakonu, spomenici se mogu podizati onima koji nisu učinili ratne zločine, ne nalaze se na optužnicama i onima koji su rehabilitovani.

- Ako je memorijal postavljen u ranijem periodu, pre donošenja Zakona, obratićemo se lokalnoj samoupravi da sprovede proceduru u skladu s novim propisom - kaže ministar Đorđević. - Najbolji primer je Prokuplje, gde su počeli da grade spomenik Gvozdenom puku pre usvajanja novog propisa. Mi smo im sugerisali da u međuvremenu dostave zahtev, jer će on biti postavljen nakon što je Zakon usvojen. Moraju, kao i svi ostali, da dobiju dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika, kao i da se utvrdi ko će biti zadužen za njegovo održavanje.

Ministar objašnjava da je u Makedoniji i Bugarskoj veliki broj memorijala zapušten.

- Čak i da imamo para, potrebni su nam spisak memorijala i plan i program njihovog održavanja, pa da vidimo šta nam je prioritet - kaže on.

Takođe, ne postoji ni spisak spomenika nedostojnim ličnostima, iako je on podugačak, a najveći broj njih se nalazi na jugu Srbije, i u Vojvodini.

Novi Zakon nalaže i obavezu popisa i evidentiranja svih memorijala, bez obzira na to da li su oni u nadležnosti lokalne samouprave, pokrajine ili ministarstava odbrane i spoljnih poslova. Svi oni moraju da planiraju sredstva za njihovo održavanje u svojim budžetima, a ukoliko to ne rade po zakonu, kazne su od 100.000 do dva miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 25.08.2018.
Naslov: Redakcija