Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TEHNIČKO UPUTSTVO ZA PRIJAVLJIVANJE SKLADIŠNIH I POSLOVNIH PROSTORIJA: Od 27. avgusta 2018. godine prijava se podnosi isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave, na obrascu PEP-IPJ


Poreska uprava objavila je na svojoj internet strani tehničko uputstvo za prijavljivanje skladišnih i poslovnih prostorija (pod nazivom: Tehničko uputstvo za evidenciju izdvojenih poslovnih jedinica privrednih subjekata i skladišta).

Kako smo već pisali i najavili, predmetna prijava podnosiće se počev od 27. avgusta 2018. godine, i to isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave, na obrascu koji je kreirala Poreska uprava pod nazivom PEP-IPJ.

Napominjemo da oni obveznici koji su ove podatke već poslali Poreskoj upravi u papirnoj formi, treba iste podatke ponovo da prijave na predmetnom obrascu, počev od 27. avgusta.

Pored toga, na internet strani Poreske uprave navodi se da su poreski obveznici u obavezi da Poresku upravu uredno obaveštavaju o svim eventualnim izmenama podataka i to pre početka korišćenja prostorija u kojima skladište, odnosno smeštaju dobra, kao i korišćenja prostorija u kojima obavljaju registrovanu delatnost.

U protivnom, roba koja se zatekne u neprijavljenim prostorijama biće oduzeta, a protiv obveznika može biti podneta i prekršajna prijava.

Međutim, ono što još uvek nije razjašnjeno, to je pitanje u kom roku su obveznici dužni da prijave predmetne prostorije koje su počeli da koriste pre 27. avgusta. Naime, nije sporno da podatke o ovim prostorijama obveznici treba da dostave počev od 27. avgusta, ali je ostalo nedorečeno da li te podatke moraju da dostave tačno 27. avgusta, ili će im Poreska uprava dati određeni rok da te podatke prijave. S tim u vezi, a dok se Poreska uprava eventualno ne izjasni po ovom pitanju, preporuka je da obveznici u što kraćem mogućem roku prijave podatke o prostorijama koje su počeli da koriste pre datuma početka primene ovih pravila.

Napominjemo da smo detaljnije o ovoj temi pisali u komentaru: " Prijavljivanje poreskoj upravi objekata u kojima obveznici skladište, odnosno smeštaju dobra, kao i prostorija u kojima obavljaju delatnost ", koji smo objavili u našim štampanim i elektronskim izdanjima. Takođe, i u narednom periodu ćemo dosta pažnje posvetiti ovoj temi.

Izvor: Redakcija, 26.08.2018.