Zastava Bosne i Hercegovine

PROCENA RIZIKA OD PRANJA NOVCA I OD FINANSIRANJA TERORIZMA: Predstavljanje procene 10. septembra 2018. godine


Obveznicima Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), 10. septembra 2018. godine u Privrednoj komori Srbije, biće predstavljena nacionalna Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma. Skup će otvoriti Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova i predsedavajući Koordinacionog tima za izradu nacionalne procene rizika.

Nacionalnu procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma predstaviće koordinatori, predstavnici institucija u sistemu sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma - Uprave za sprečavanje pranja novca, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti, Tužilaštva za organizovani kriminal…

Procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, koju je Vlada Srbije usvojila 31. maja 2018. godine, izvršena je po metodologiji Svetske banke. To je dokument u kome su procenjene pretnje i ranjivost od pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom nivou, a rađen je kroz pet radnih grupa – procena pretnji, procena ranjivosti nacionalnog sistema, procena ranjivosti finansijskog sistema, procena ranjivosti nefinansijskog sistema i procena rizika od finansiranja terorizma.

U izradi Nacionalne procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma učestvovala su 154 predstavnika, od čega 124 iz državne uprave(MUP, BIA, NBS, APR, Visoki savet sudstva i drugi) i 30 iz privatnog sektora, među kojima članice i predstavnici stručnih službi Privredne komore Srbije.

Akcioni plan za sprovođenje preporuka iz procene rizika za pranje novca i procene rizika za finansiranje terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 55/2018) usvojila je Vlada Srbije i objavljen je 16. jula 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.08.2018.
Naslov: Redakcija