Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UVODI SE SOLIDARNA ODGOVORNOST ZA DIVLJU GRADNJU: Uz investitora odgovara i izvođač i vlasnik parcele


Krivicu zbog gradnje nelegalnih kvadrata neće snositi samo investitor, već i vlasnik parcele i izvođač radova. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da uvede "solidarnu odgovornost". Sve u cilju sprečavanja divlje gradnje.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će se zbog toga menjati određeni pravilnici. Odgovornost za nelegalne kvadrate snosiće svi koji su u njihovoj gradnji učestvovali i protiv svih će se podnositi krivične prijave.

- Inspekcije rade i noću, jer ne može da se nelegalno gradi tako što će se radovi izvoditi kad padne mrak - kaže Zorana Mihajlović. - Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, pa će posle toga inspektor podneti krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da se ne zna ko je investitor, pa se tada stavi N. N. osoba, ali ni toga više neće biti. Ako ne znaju ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, jer to može lako da se utvrdi u katastru.

Ministarka je navela da ima dosta podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi. Inače, Ministarstvo građevine kuburi i sa firmama koje mogu da ruše nelegalne objekte. Tako su, nedavno, oglasili tender za prikupljanje ponuda za rušenje nelegalno izgrađenih objekata u nacionalnim parkovima.

Pojedini mostovi u Srbiji biće rekonstruisani, ali prvo treba utvrditi u kakvom su stanju. Zbog toga će naredne nedelje početi vanredna kontrola četiri najfrekventnija mosta - Pančevačkog mosta i Gazele u Beogradu i starog i novog mosta preko Dunava kod Beške.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 24.08.2018.
Naslov: Redakcija